fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale zbog zabrinutosti za kinesku ekonomiju

Cijene nafte pale zbog zabrinutosti za kinesku ekonomiju

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak zbog zabrinutosti oko pada proizvodne aktivnosti u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču tog energenta, uz istovremeni rast proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 79 centi na 74,62 USD. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 88 centi i njime se trgovalo po 73,07 USD, prenosi Hina.

“Kina je predvodila ekonomski oporavak u Aziji i ako se tamošnji pad aktivnosti nastavi, jačaće zabrinutosti na tržištu oko mogućeg znatnog smanjenja izgleda za svjetsku privredu”, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Proizvodne aktivnosti u Kini u julu su naglo pale zbog niže potražnje prvi put u više od godinu, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Na pad cijena nafte uticalo je i Reutersovo istraživanje o proizvodnji nafte OPEC-a, koje je pokazalo da je u julu proizvodnja dostigla najvišu vrijednost od aprila prošle godine.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 74,98 USD, što znači da je porasla 56 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajic

Spajić čestitao Vučeviću

Podgorica, (MINA) – Crnogorski premijer Milojko Spajić čestitao je predsjedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću...