fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale više od dva odsto

Cijene nafte pale više od dva odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice pale su više od dva odsto, što je najviše posljedica strahovanja da bi zbog drugog talasa širenja koronavirusa mogla oslabiti potražnja za crnim zlatom.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je pala 2,7 odsto, na 41,77 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,5 odsto, na 39,85 USD, prenosi SEEbiz.

Prvi pad cijena nafte nakon dvije sedmice najviše je posljedica nepopustljivog širenja koronavirusa u nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evrope.

Kako bilježe rekordne brojke novozaraženih, mnoge evropske zemlje posljednjih dana ponovo uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak ekonomije, a time i potražnje za naftom od koronakrize.

„Tržište je pod pritiskom zbog nesigurnosti u vezi potražnje – kada ćemo dobiti vakcinu, kada će se situacija vratiti u normalu, hoće li se ekonomije ponovo zatvarati”, kazao je analitičar u firmi Price Futures Group, Phil Flynn.

S druge strane, očekuje se povećanje ponude nafte na svjetskim tržištima.

Tako je, na primjer, povećan izvoz iz Libije, koji je zbog oružanih sukoba u zemlji bio blokiran od januara. Libijska proizvodnja porasla je nakon ublažavanja blokade na 500 hiljada barela dnevno, a za četiri sedmice mogla bi dosegnuti i milion barela dnevno.

Uz to, u posljednje vrijeme raste proizvodnja nafte u SAD-u. Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošle sedmice je broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u povećan šestu sedmicu zaredom, i to za njih pet, na ukupno 287 postrojenja, najviši nivo od maja.

Proizvođači, naime, ponovo pokreću proizvodnju, s obzirom na to da se posljednjih mjeseci cijene barela kreću iznad 40 USD.

Podršku cijenama pružila je prošlosedmična izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da Moskva nije isključila mogućnost produženja sporazuma vodećih proizvođača o ograničenju proizvodnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom trenutno smanjuju proizvodnju 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru naredne godine rezovi bi trebalo da budu ublaženi na 5,7 miliona barela dnevno.

Takvo povećanje proizvodnje bilo bi prerano, s obzirom na to da drugi talas pandemije koronavirusa i usporeni oporavak ekomomija i potražnje, kažu analitičari.

Podršku cijenama pružala je i nada ulagača u nove fiskalne podsticajne mjere u američkoj ekonomiji. Međutim, čini se da te mjere neće zaživjeti prije predsjedničkih izbora u SAD-u početkom januara.

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže nivoe u posljednjih 20-ak godina.

Međutim, kasnije su nadoknadile veliki dio tih gubitaka, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je podstaklo oporavak ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Dalje kretanje cijena nafte zavisiće najviše od toga koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Najčitanije