fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 82 USD

Cijene nafte pale prema 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak prema 82 USD, budući da su zabrinutost za kineski ekonomski rast i neizvjestan tempo sniženja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zasjenili odluku vodećih proizvođača o smanjivanju snabdijevanja do kraja juna.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 45 centi nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 82,34 USD. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 78,3 USD.

Trgovci su se u utorak fokusirali na kineske planove o ekonomskom rastu u ovoj godini. Peking je zacrtao stopu rasta od oko pet odsto, kao i u prošloj godini, a ulagači su uzalud tražili opsežne programe podsticaja, prenosi Hrportfolio.

Raspoloženje su prigušili i signali iz američke centralne banke da neće žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa, s obzirom na “procvat” privrede i tržišta rada, prema riječima čelnika ogranka Federalnih rezervi (Fed) u Atlanti, Raphaela Bostica.

“Glavna prepreka dugotrajnijem rastu i cijeni od 90 USD je neizvjesnost koja okružuje smanjenje kamatnih stopa u SAD-u”, objasnio je Tamas Varga iz PVM-a, izdvojivši i zabrinutost zbog ciljane stope rasta kineske ekonomije.

Zabrinutost za potražnju u SAD-u i Kini zasjenila je najavu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da će smanjivati snabdijevanje za 2,2 miliona barela dnevno i u drugom tromjesečju. Važeći sporazum ističe krajem marta.

Analitičari procjenjuju da će najnoviji izvještaji iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za nekih 2,6 miliona barela. Zalihe benzina i destilata prema njihovim proračunima su se smanjile.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 73 centa na 83,38 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije