fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 44 USD

Cijene nafte pale prema 44 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 44 USD, zbog rasta broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, posebno u Evropi, i napetosti između glavnih potrošača Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,59 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 13 centi nižoj cijeni, od 41,88 USD, prenosi Hina.

Tržišta zabrinjava novi skok broja zaraženih koronavirusom, posebno u Evropi. Francuska i Italija uvele su prošlog vikenda nova ograničenja zbog naglog povećanja slučajeva zaraze Covidom-19.

Novi talas zaraze pojačava zabrinutost za mukotrpan oporavak potražnje od ograničenja putovanja.

Pandemija se nadovezala na prekomjerno snabdijevanje, prisilivši proizvođače da dodatno smanjuju proizvodnju kako bi je prilagodili znatno smanjenoj potražnji.

„Jasno je da se prekomjerno snabdijevanje ne smanjuje brzo kao što se predviđalo. Potražnji pak treba više vremena nego što se očekivalo da se vrati na normalni nivo“, objašnjavaju analitičari banke ING.

Ulagači će stoga s pažnjom pratiti sastanak ministara članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih partnera ove sedmice, u potrazi za naznakama o snabdijevanju u predstojećem periodu.

“Procjenjuje se da je OPEC+ u julu dostigao 95 odsto dogovorenog smanjenja proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno”, kazala su za Reuters četiri neimenovana izvora.

Od avgusta do kraja godine smanjivaće je za 7,7 miliona barela dnevno.

“OPEC+ uspio je u svom naumu, s obzirom da su cijene nafte porasle sa majskih 16 na oko 45 USD i stabilizovale su se”, konstatovao je iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh.

Tržišta zabrinjavaju i napetosti u odnosima SAD-a i Kine koji su odložili analizu prve faze trgovinskog sporazuma, zakazane za subotu, zbog sukoba oko termina.

Značajniji pad cijena nafte zakočio je ipak podatak da su kineske državne naftne kompanije rezervisale tankere za prevoz najmanje 20 miliona barela američke sirove nafte u avgustu i septembru.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 44,62 USD, što znači da je pala 72 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije