fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 43 USD

Cijene nafte pale prema 43 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 43 USD, jer da su vodeći proizvođači odlučili da ublaže ograničenja proizvodnje s obzirom na očekivani oporavak potražnje nakon pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila 29 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,5 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 43 centa nižoj cijeni od 40,77 USD.

Trgovce je prijatno iznenadio podatak Vlade u Vašingtonu da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale za čak 7,5 miliona barela, prenosi Hina.

U međuvremenu su vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom odlučili da od avgusta više neće smanjivati proizvodnju za 9,7 miliona već za 7,7 miliona barela dnevno.

Novi režim biće na snazi do kraja godine.

“Proizvodnja će u avgustu i septembru zapravo biti smanjena za 8,1 milion do 8,3 miliona barela dnevno, više nego što je službeno dogovoreno, jer će oni koji su proizvodili više nego što je dogovoreno sada više i rezati”, kazao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

Analitičari smatraju da se stanje na naftnom tržištu polako vraća u normalu.

Proizvođači nafte najavili su djelimično ukidanje ograničenja s obzirom da se potražnja za naftom oporavlja i pojavljuju se naznake stišavanja problema s viškom u snabdijevanju.

Oporavak potražnje iščitan je iz podatka da je dnevna prerada nafte u Kini u junu bila devet odsto viša nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, dostigavši najvišu vrijednost od kada su se počeli pratiti ti podaci, zahvaljujući rastu potrošnje benzina i dizela.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku, Fatih Birol, kazao je da se na naftnim tržištima polako uspostavlja ravnoteža i dodao da bi cijene u narednim mjesecima trebalo da se kreću oko 40 USD za barel.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 44,12 USD, što znači da je bila viša 1,1 USD nego prethodnog trgovinskog dana.

Najčitanije