fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 82 USD

Cijene nafte pale ispod 82 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 82 USD, odražavajući zabrinutost ulagača za kinesku potražnju i nagađanja o posustajanju američke ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 58 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 81,5 USD. Na američkom tržištu barel je bio u minusu 93 centa, kliznuvši na 77,08 USD.

Trgovci su se na početku sedmice fokusirali na znakove popuštanja potražnje u Kini, prenosi SEEbiz.

Kineski uvoz nafte porastao je u januaru i februaru u odnosu na isti period prošle godine, ali slabije nego u prethodnim mjesecima, pokazali su podaci objavljeni krajem prošle sedmice, nastavljajući trend usporavanja nabavke u najvećem svjetskom kupcu.

Trgovce zabrinjavaju i mješoviti pokazatelji iz američke privrede.

Zapošljavanje je u februaru ubrzalo, ali stopa nezaposlenosti blago je porasla, a rast plata znatno usporio, što bi moglo uticati i na tajming snižavanja kamatnih stopa.

Brojke navode na zaključak da je potražnja za radom popustila, što podržava tumačenja o usporavanju ekonomske aktivnosti i povećava šanse za snižavanje kamatnih stopa u junu, podsjeća Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Prošli četvrtak predsjednik američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell izjavio je da bi uskoro mogli “s dovoljno pouzdanja” zaključiti da inflacija slabi tempom koji opravdava sniženje kamatnih stopa.

Zabrinutost za kinesku potražnju i podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) potisnuli su u drugi plan krizu u Crvenom moru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije