fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 81 USD

Cijene nafte pale ispod 81 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 81 USD budući da Sjedinjene Američke Države (SAD) razmatra prodaju nafte iz strateških rezervi a Rusija poručuje da je spremna stabilizovati tržište prirodnog gasa.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 16 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80,92 USD. U srijedu je zaključila trgovinu u minusu 1,48 USD, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, od 77,13 USD. U srijedu je zaključio trgovinu u minusu 1,5 USD.

Tržišta su na početku sedmice uzdrmali Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odlukom o povećanju snabdjevanja u novembru za samo 400 hiljada barela dnevno, uprkos pozivima velikih potrošača poput SAD-a da na tržište izbacuju znatno više barela.

U srijedu je cijene ‘ohladio’ podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici porasle 2,3 miliona barela. Analitičari su očekivali skromni pad, za 418 hiljada barela.

Silaznu putanju cijena podržala je i izjava američke ministarke energetike, Jennifer Granholm za Financial Times da kabinet predsjednika Joea Bidena razmatra mogućnost prodaje nafte iz strateških rezervi kako bi ublažio poskupljenje benzina.

Granholm nije isključila ni mogućnost zabrane izvoza sirove nafte, koja je ukinuta 2015. godine.

Vašington će vjerovatno prodati do 60 miliona barela sirove nafte, procjenjuje investiciona banka Goldman Sachs, dodavši da bi to značilo da na kraju godine ne bi iznosila 90 USD, kao što trenutno procjenjuju, već bi bila tri USD niža.

Usijana tržišta energenata rashladila je i izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija povećava isporuke gasa u Evropu, pa i gasovodom preko Ukrajine, kako bi ublažila manjak u snabdjevanju i da je spremna stabilizovati tržište.

Takav potez spustio bi cijene gasa s rekordnih nivoa koje bi na pragu zime mogle uticati i na ionako tijesno snabdjeveno tržište nafte budući da neki kupci već traže jeftinije rješenje u derivatima poput mazuta, napominje Reuters.

“Problem tijesnog snabdjevanja tržišta nafte možda će biti ublažen ako SAD zaista odluči prodavati naftu iz strateških rezervi, a ako Rusija uspije poslati više prirodnog gasa u Evropu, to bi moglo zakočiti zamjenu prirodnog gasa naftom”, tumači analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica stajao 80,65 USD, što znači da je poskupio 25 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milos Nikolic

Nikolić: Spajić zaustavio evropski put Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić, popuštanjem pred ucjenom za potpisivanje Rezolucije o genocidu...