fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 76 USD

Cijene nafte pale ispod 76 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 76 USD, nakon objave informacije da su vodeći proizvođači postigli kompromis o sporazumu o snabdijevanju, koji će Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) omogućiti povećanje proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,92 USD. U skoro istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 74,67 USD.

Trgovci su se fokusirali na tvrdnje izvora da su Saudijska Arabija i UAE postigli kompromis koji će Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupi nezavisnih proizvođača omogućiti da produže sporazum o ograničenju snabdijevanja do kraja naredne godine, prenosi SEEbiz.

Nesuglasice između dvije zemlje dovele su prošle sedmice do kolapsa pregovora o postupnom povećanju proizvodnje paralelno oporavku globalne potražnje od pandemije koronavirusa.

UAE se protivio produženju sporazuma do kraja naredne godine, tražeći ujedno višu osnovicu za povećanje proizvodnje, a prema kompromisnom rješenju povećaće na 3,65 miliona barela dnevno nakon isteka važećeg sporazuma u aprilu iduće godine, rekao je izvor.

Dodatni pritisak na cijene stvorio je podatak o padu kineskog uvoza sirove nafte u prvoj polovini godine od tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, prvi put od 2013. godine, zbog iskorištenih uvoznih kvota, održavanja rafinerija i rasta cijena.

“Uvoz je smanjen zato što je rast cijena nafte nagrizao profitne marže rafinerija”, naveli su u bilješci analitiari Eurasia Groupa.

Značajniji pad cijena zakočio je pad zaliha nafte i benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, prema podacima koje su objavila dva tržišna izvora, pozivajući se na izvještaj Američkog instituta za naftu (API).

Zalihe sirove nafte pale su 4,1 milion barela, naveli su izvori.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da bi uskladištene zalihe u svijetu trebalo da se smanje u trećem tromjesečju najsnažnije u najmanje deset godina, na što je ukazao već junski pad zaliha u SAD-u, Evropi i Japanu.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 75,13 USD, što znači da je porasla 79 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajic

Spajić čestitao Vučeviću

Podgorica, (MINA) – Crnogorski premijer Milojko Spajić čestitao je predsjedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću...