fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 66 USD

Cijene nafte pale ispod 66 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 66 USD usljed strahovanja od prekomjernog snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 1,17 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,62 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,01 USD nižoj cijeni, od 56,19 USD, prenosi Hrportfolio.

Cijene nafte za četvrtinu su niže nego početkom oktobra, a na to je najviše uticalo naglo povećanje snabdijevanja, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Američka proizvodnja je u ovoj godini porasla skoro 25 odsto i dostigla je rekordnih 11,7 miliona barela dnevno.

Dodatni pritisak na naftna tržišta stvara posustajanje globalne trgovine u kontekstu trgovinskog rata SAD-a i Kine.

U takvom okruženju, Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) počela je da razmatra smanjenje opskrbe za milion do 1,4 miliona barela dnevno.

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata u tom kartelu saopštio je da će kartel vjerovatno smanjiti proizvodnju, iako još nijesu odlučili koliko.

Analitičari francuske banke BNP Paribas kazali su da očekuju da će OPEC na narednom službenom sastanku 6. decembra postići dogovor o smanjenju snabdijevanja.

Kakos u naveli, očekuju da će cijena barela na londonskom tržištu do kraja godine ponovo porasti prema 80 USD.

Prema njihovim procjenama, naredne godine bi cijena barela na američkom tržištu trebalo da iznosi u prosjeku 69 USD, odnosno 76 USD u Londonu.

Iz Međunarodne agencije za energiju (IEA) su upozorili OPEC i ostale proizvođače na negativne implikacije smanjenja snabdijevanja.

Čelnik IEA, Fatih Birol, naglasio je i uticaj geopolitičke nesigurnosti na cijene nafte.

“Ulazimo u period nesigurnosti na tržištima nafte bez presedana”, rekao je Birol na konferenciji u Norveškoj.

Trgovci su postali veoma oprezni kada su u pitanju naftna tržišta, navodeći da bi cijene nafte mogle padati i u narednom periodu zbog povećanja američke proizvodnje i pogoršanja ekonomskih izgleda.

OPEC nije objavio cijenu barela referentne korpe nafte u ponedjeljak, koja je u petak iznosila 66 USD.

Najčitanije

Andrija Mandić

Mandić: Mir nema alternativu

Podgorica, (MINA) - Mir nema alternativu, a jedino rješenje konflikta na Bliskom istoku je...