fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 43 USD

Cijene nafte pale ispod 43 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 43 USD pod pritiskom straha da će se ekonomija i potražnja za energentima sporo oporavljati od posljedica novog talasa pandemije koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 71 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,82 USD. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 84 centa i njime trgovalo po 40,28 USD, prenosi SEEbiz.

Sjedinjene Američke Države (SAD) iz dana u dan nižu nove rekorde novih slučajeva zaraze koronavirusom, a postrožena ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje virusa prigušila su nadu da bi skoro mogao doći kraj globalnoj zdravstvenoj krizi.

Talas nade zapljusnuo je svijet nakon što su američki Pfizer i njemački BioNTech objavili da je njihova eksperimentalna vakcina spriječila zarazu 90 odsto ispitanika u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, prema prvim rezultatima. Objava je podstaknula snažan rast cijena nafte.

Raspoloženje na tržištima prigušilo je upozorenje Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da vakcina vjerojatno neće značajnije uticati na globalnu potražnju za naftom sve do 2022. godine.

Na to upozorenje nadovezao se izvještaj američke Vlade, koji je pokazao rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, za 4,3 miliona barela. Trgovci su očekivali blagi pad.

“Zapravo je dobro raspoloženje koje je donijela Pfizerova vakcina pomalo splasnulo, a razočaravajući podaci američke vlade blago su korigirali cijene”, konstatovao je Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

On je podsjetio da su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri na čelu s Rusijom spremni da prilagode proizvodnju.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju 7,7 miliona barela dnevno, a od početka iduće godine trebalo bi da ublaže rezove na 5,5 miliona barela dnevno.

Alžirski ministar energetike rekao je da bi OPEC+ po potrebi mogao produžiti sporazum o ograničenju proizvodnje i na iduću godinu.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 42,97 USD, što znači da je pala 45 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Milos Nikolic

Nikolić: Spajić zaustavio evropski put Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić, popuštanjem pred ucjenom za potpisivanje Rezolucije o genocidu...