fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte oslabile

Cijene nafte oslabile

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu sedmičnog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će vakcinacija ublažiti globalno ponovno širenje infekcije koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela je u odnosu na prethodno zatvaranje neznatno oslabila, na 75,99 USD, nakon skoka za 1,75 odsto u četvrtak, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 20 centi i njime se trgovalo po 73,42 USD. U četvrtak je završio u plusu za 1,7 odsto.

Na oba tržišta cijene su na putu sdmičnog dobitka od oko dva odsto.

Čak i uz rast novozaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Aziji i dijelovima Evrope, analitičari smatraju da bi veća stopa vakcinacije mogla ograničiti potrebu za teškim blokadama koje su pritisle potražnju tokom vrhunca pandemije u prošloj godini.

Analitičari takođe ukazuju na brzi oporavak indijske potrošnje benzina i industrijske proizvodnje nakon talasa koronavirusa u toj godini, kao znaku otpornosti ekonomije na pandemiju.

Barelom nafte trgovaće se po cijeni blizu 70 USD do kraja godine, uz potporu svjetskog ekonomskog oporavka i sporijeg povratka iranskih zaliha nego što se očekivalo, dok će rast ograničavati novi sojevi koronavirusa, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

Očekuje se da će najveća naftna izvoznica Saudijska Arabija u septembru, drugi mjesec zaredom, podići cijene različitih vrsta sirove nafte koju prodaje Aziji, saznaje se iz trgovinskih izvora.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 74,42 USD, što znači da je porasla 85 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Centar za građansko obrazovanje, CGO

Žrtve bombardovanja Murina 25 godina bez pravde

Podgorica, (MINA) – Civilne žrtve NATO bombardovanja Murina bez pravde su 25 godina od...