fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte na putu sedmičnih dobitaka

Cijene nafte na putu sedmičnih dobitaka

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima i na putu su sedmičnih dobitaka zbog nastavka napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom tržištu je cijena barela ojačala 23 centa u odnosu na zatvaranje u četvrtak, na 63,62 USD, te je na putu sedmičnog rasta za 1,8 odsto. U sedmici ranije cijene su na tom tržištu potonule šest odsto.

Na američkom tržištu je cijena barela u petak ujutro porasla 25 centi, na 56,27 USD, te je na putu sedmičnog dobitka 1,1 odsto, nakon što je sedmicu prije potonula 7,5 odsto, prenosi SEEbiz.

Nesigurnost na tržištima i dalje je visoka zbog napetosti u Hormuškom tjesnacu, najvažnijem svjetskom prolazu za isporuke nafte, nakon što je Iran odbio da oslobodi tanker pod britanskom zastavom kojeg je zaplijenio u Persijskom zalivu prošle sedmice.

Američki državni sekretar, Mike Pompeo, poručio je da je Vašington od Japana, Francuske, Njemačke, Južne Koreje, Australije i drugih zemalja tražio da se pridruže pomorskoj sigurnosnoj inicijativi na Bliskom istoku, kako bi se nafta i drugi proizvodi mogli prevoziti kroz Hormuški tjesnac.

Međutim, reakcija cijena nafte na napetosti u Persijskom zalivu bila je razmjerno prigušena.

“Čini se da većina tržišnih učesnika ne očekuje vojni sukob koji bi ugrozio isporuke nafte”, kazao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 64,55 USD, te je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...