fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte kliznule ispod 86 USD

Cijene nafte kliznule ispod 86 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod 86 USD budući da je trgovce zabrinuo pad kineskog izvoza i uvoza na početku godine koji signalizira slabu svjetsku ekonomiju i potencijalno manju potražnju za naftom.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila niža 41 cent nego na zatvaranju trgovine u ponedjeljak i iznosila je 85,77 USD. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 80,06 USD, prenosi Hina.

Trgovce je uznemirio pad kineskog izvoza i uvoza u januaru i februaru, uprkos ukidanju strogih mjera suzbijanja covida, što signalizira slabu stranu potražnju. U fokusu naftnih tržišta bio je u prvom redu pad kineskog uvoza nafte.

“S obzirom na visoku inflaciju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, njihova potražnja trebalo bi i dalje da slabi, što smanjuje i potražnju za preradom u Kini”, objasnila je Iris Pang iz ING-a.

Pritisa cijenama bio je i jači američki dolar uoči svjedočenja predsjednika američke centralne banke, Jeremyja Powella u Kongresu. U fokusu je pažnje podizanje kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija i uticaj strožih uslova finansiranja na privredu.

Jači dolar prigušuje obično potražnju za naftom budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Značajniji pad cijena nafte spriječila je zabrinutost za snabdjevanjw. Izvršni direktor Chevrona Mike Wirth rekao je u ponedjeljak na konferenciji u Hjustonu da su fleksibilni proizvodni kapaciteti ograničeni, pa je globalno tržište ranjivo na potencijalne neočekivane poremećaje u snabdjevanju.

“Ključna nepoznanica u ovoj godini biće poremećaj u izvozu ruske nafte i naftnih derivata”, naveo je u bilješci Vivek Dhar iz Commonwealth Bank of Australia.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak cijena barela korpe nafte njenih članica porasla 76 centi, na 84,56 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije