fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 92 USD

Cijene nafte iznad 92 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 92 USD budući da je najavljeno smanjenje snabdijevanja do kraja godine zasjenila zabrinutost zbog jačanja inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela bila je viša 40 centi nego u utorak i iznosila je 92,46 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio na američkom tržištu i njime se trgovalo po 89,25 USD, prenosi Hrportfolio.

Saudijska Arabija i Rusija planiraju da smanje snabdijevanje za ukupno 1,3 miliona barela dnevno do kraja godine. Podaci već signaliziraju tijesnu ponudu, pa se u utorak barelom s rokovima isporuke u oktobru trgovalo po 4,68 USD višoj cijeni nego onim s rokovima isporuke u martu.

Smanjeno snabdijevanje iz Saudijske Arabije i Rusije prouzrokovaće značajni deficit na tržištu u četvrtom tromjesečju, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Snizili su istovremeno prognozu rasta potražnje u četvrtom tromjesečju, za 600 hiljada barela dnevno, što analitičar Investeca Callum Macpherson smatra “značajnim prilagođavanjem”.

Značajniji rast cijena nafte zakočila je zabrinutost zbog ubrzanog rasta potrošačkih cijena u SAD-u u avgustu, za 0,6 odsto u odnosu na jul, prema izvještaju Ministarstva trgovine. Podsticaj inflaciji bio je skok cijena benzina, od 10,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Kada se isključe hrana i energija cijene su na mjesečnom nivou porasle 0,3 odsto.

Analitičari istovremeno očekuju da će Evropska centralna banka na sjednici u četvrtak ponovo podići kamatne stope, uprkos posustajanju ekonomije.

Slabiji ekonomski rast znači i slabiju potražnju za gorivom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak barel korpe nafte njenih članica poskupio 97 centi, na 94,09 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije