fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 82 USD

Cijene nafte iznad 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 82 USD, zahvaljujući slabijem dolaru koji je podržao potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 53 centa nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 82,13 USD.

U Njujorku je barel danas poskupio 52 centa, na 77,16 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je zabrinuo skok zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice, za čak 12 miliona barela, prema izvještaju Ministarstva energetike, zbog smanjene prerade u rafinerijama.

Zalihe benzina smanjile su se 3,7 miliona barela.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je u izvještaju objavljenom u četvrtak da globalna potražnja za naftom gubi zamah, blago snizivši prognozu ovogodišnjeg rasta potražnje na 1,22 miliona barela dnevno.

Snabdijevanje bi u ovoj godini trebalo da poraste 1,7 miliona barela dnevno, nešto snažnije nego što je agencija do sada očekivala.

Podršku cijenama pružio je u četvrtak slabiji dolar koji jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama, podržavajući potražnju.

Indeks koji mjeri vrijednost zelene novčanice prema korpi šest drugih ključnih valuta pao ja 0,4 odsto, nakon oštrog pada prometa u američkoj maloprodaji u januaru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije