fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 63 USD drže napetosti na Bliskom istok

Cijene nafte iznad 63 USD drže napetosti na Bliskom istok

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima zbog napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran prošle sedmice oteo britanski tanker.

Takođe, naznake slabe potražnje ograničavaju dobitke.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,37 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 16 centi višoj cijeni, od 56,38 USD, prenosi Hina.

Iranska zapljena britanskog tankera podstakla je zabrinutost da bi moglo doći do prekida snabdijevanja u Hormuškom tjesnacu, važnom naftnom putu u Persijskom zalivu, kojim prolazi petina svjetskih naftnih isporuka.

“Nedavni incidenti na Bliskom istoku trebalo bi da nas podsjete da se situacija brzo mijenja i da bi se napetost mogla ponovo pojačati. No, i dalje očekujemo da će cijena barela u Londonu porasti iznad 70 USD u narednih tri do šest mjeseci”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Napetosti se povećavaju u uslovima nastojanja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da onemogući izvoz iranske nafte, dok proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) od početka godine sprovode smanjenje proizvodnje kako bi podržali cijene.

Kao dio svog plana, SAD je sankcionirao kinesku državnu energetsku kompaniju Zhuhai Zhenrong zbog navodnog kršenja ograničenja nametnutog iranskom naftnom sektoru.

No, zbog snažnog rasta ponude iz SAD-a i drugih proizvođača van OPEC-a, snabdijevanje naftom premašuje potražnju, pokazali su objavljeni podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA), uprkos smanjenom izvozu iz Irana i OPEC-ovim dobrovoljnim rezovima proizvodnje.

Slabiji izgledi za naftnu potražnju zbog usporavanja ekonomskog rasta pritisnuli su cijene nafte, koje su i dalje 18 odsto veće od početka godine, zahvaljujući rezovima koje spredvodi OPEC.

“Iako su cijene podržavali rezovi u prvoj polovini godine, ekonomski razlozi u ovom mjesecu čine opreznima one koji su očekivali da će cijene rasti”, kazao je Tamas Varga iz PVM-a.

Goldman Sachs je u nedjelju snizio procjenu potražnje za naftom u ovoj godini, pridruživši se drugim prognostičarima poput IEA-e i OPEC-a koji su naniže revidirali procjene korištenja energenata.

Nafta bi dalju podršku mogla dobiti od očekivanja još jednog pada zaliha sirove nafte u SAD-u, ukoliko to pokažu sedmični izvještaji koji će biti objavljeni danas.

Analitičari iz Reutersovog istraživanja očekuju pad zaliha nafte u prošloj sedmici za 3,4 miliona barela.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 64,27 USD, što znači da je porasla 34 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije