fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 86 USD

Cijene nafte blizu 86 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte primaknule su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 86 USD budući da je ulagače ohrabilo zadržavanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na važećem nivou.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 91 cent i iznosila je 85,54 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 83 centa višoj cijeni od 81,27 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovce je u srijedu ohrabrila američka centralna banka potvrdom važećeg nivoa kamatnih stopa, u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto. Više kamatne stope koče ekonomski rast i prigušuju potražnju za naftom, kojoj odatni teg predstavlja i jačanje dolara u takvim okolnostima.

Fed je počeo podizati kamatne stope u SAD-u u martu prošle godine, a na završetku sjednice upozorio je da bi ih još mogao ponovo podići s obzirom na snažnu ekonomiju.

Zvaničnici Fed-a bili su podijeljeni u ocjeni jesu li uslovi finansiranja dovoljno strogi da kontrolišu inflaciju ili treba još više zauzdati ekonomiju koja postiže bolje rezultate nego što se očekivalo.

Inflacija u SAD-u zadržala se u septembru na 3,4 odsto, treći mjesec zaredom.

Industrija eurozone bilježila je u oktobru još snažniji pad aktivnosti nego u septembru, prema padu indeksa menadžera nabave (PMI) u industriji za 0,3 boda, na 43,1 bod. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosi.

Sukob Izraela i palestinskog Hamasa pao je u četvrtak u drugi plan, iako trgovci i dalje strahuju da bi se mogao proširiti i na druge zemlje u bliskoistočnoj regiji i poremetiti snabdijevanje naftom.

Žestoke borbe vodile su se u četvrtak u blizini grada Gaze u blokiranoj istoimenoj palestinskoj enklavi, uz prodor izraelskih tenkova i otpor Hamasa. U Gazi je do sada u izraelskim napadima poginulo više od 8,7 hiljada ljudi, prema podacima palestinskih vlasti.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njenih članica u srijedu pojeftinio 1,5 USD na 88,56 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije