fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 80 USD

Cijene nafte blizu 80 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijena nafte zadržala se u četvrtak na londonskom tržištu blizu 80 USD, jer su rast zaliha i rekordna proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zasjenili nervozu zbog poremećaja globalne trgovine u Crvenom moru.

Cijena barela je na londonskom je tržištu neznatno ojačala, 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,8 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 74,26 USD, prenosi SEEbiz.

Američka Vlada u srijedu je objavila da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici porasle 2,9 miliona barela, na 443,7 miliona barela.

Analitičari su prognozirali da će pasti 2,3 miliona barela. Također, vlada je objavila da je prošlosedmična američka proizvodnja sirove nafte dostigla najviši nivo od 13,3 miliona barela dnevno.

Cijene su na oba tržišta u srijedu porasle treći trgovinski dan zaredom, podstaknute zabrinutošću investitora zbog poremećaja u trgovini, jer se glavni pomorski prevoznici klone rute preko Crvenog mora, a dulja putovanja oko Afrike povećavaju troškove.

Oko 12 odsto svjetskog pomorskog prometa prolazi Crvenim morem i kroz Suecki kanal. Međutim, za sada je uticaj na snabdijevanje naftom bilo ograničeno, jer se većina bliskoistočne sirove nafte izvozi preko Hormuškog moreuza.

“Vjerujemo da je mala mogućnost da će poremećaji imati trajne posljedice na cijenu energije. Preusmjeravanje plovila koči globalne lance snabdijevanja, ali ne obim proizvodnje”, rekao je Ehsan Khoman iz MUFG-a.

On je dodao da dodatni troškovi nastali zbog dužih putovanja oko Rta dobre nade u Južnoj Africi prijete raspirivanju plamena globalne inflacije upravo u trenutku kada je američka centralna banka Fed signalizirala da se u narednoj godini sprema da snizi stope.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je odvojeno objavila da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu poskupio 2,05 USD na 81,24 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...