fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 79 USD

Cijene nafte blizu 79 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte približile su se u petak nivou od 79 USD budući da se fokus trgovaca ponovo usmjerio na prijetnju eskalacije napetosti na Bliskom istoku i na procjene da će vodeći proizvođači izbacivati na tržište manje barela i u narednoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 1,34 USD i iznosila je 78,76 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,2 USD višoj cjeni, od 74,1 USD, prenosi SEEbiz.

U četvrtak je tržišta uznemirio nagli rast zaliha u Sjedinjnim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici od 3,6 miliona barela, po vladinim podacima, raspirivši zabrinutost za potražnju, i to u periodu rekordne proizvodnje.

SAD će u ovoj godini proizvoditi 1,4 miliona barela dnevno, s udjelom u snabdijevanju iz nezavisnih proizvođača od 66 odsto, navela je u najnovijem izvještaju Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Trgovce brine i veći broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene i posustajanje američke industrijske proizvodnje.

Na tržištu istovremeno procjenjuju da će kineske rafinerije ublažiti tempo prodaje u zadnjim mjesecima u godini zbog slabije potražnje za gorivom i nižih marži.

U petak su neki analitičari posumnjali da su rasprodaje bile pretjerane, posebno s obzirom na eskalaciju napetosti na Bliskom istoku koja bi mogla poremetiti snabdijevanje naftom i na poruku SAD-a da će biti odlučniji u sankcijama Iranu.

Trgovce je ohrabrilo i posustajanje inflacije u EU i eurozoni u oktobru, što bi moglo podstaći potražnju.

Brojni analitičari očekuju istovremeno da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, u prvom redu Saudijska Arabija i Rusija, smanjivati snabdijevanje i u idućoj godini budući da je cijena barela u Londonu skliznula ispod 80 USD.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 2,6 USD, na 82,22 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajic

Spajić čestitao Vučeviću

Podgorica, (MINA) – Crnogorski premijer Milojko Spajić čestitao je predsjedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću...