fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 79 USD

Cijene nafte blizu 79 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 79 USD budući da trgovci mjere moguće poremećaje u snabdijevanju s Bliskog istoka i posustalu privredu koja pritišće globalnu naftnu potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 27 centi nego na zatvaranju trgovine prošle sedmice i iznosila je 78,83 USD. Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u februaru trgovalo se po 35 centi višoj cijeni, od 73,76 USD, prenosi SEEbiz.

“Prigušeno otvaranje dovoljno govori o trenutnom raspoloženju na tržištu sirove nafte, uprkos aktuelnim geopolitičkim sukobima u Evropi i na Bliskom istoku”, rekao je Tony Sycamore iz IG-a .

Nema znakova predaha u izraelskoj ofanzivi u palestinskom Pojasu Gaze i u napadima jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, uprkos vojnom odgovoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ansar Allah traži obustavu izraelskih vojnih operacija i dostavu humanitarne pomoći Palestincima, a SAD i Britanija odgovaraju da napadima na ciljeve u Jemenu žele da zaštite plovidbu na ruti kojom prolazi do 15 odsto svjetske trgovine.

U takvim uslovima trgovci se pribojavaju širenja sukoba koji bi doveli u pitanje snabdijevanje s Bliskog istoka.

Neke analitičare više brine potražnja.

Proizvođači plasiraju na tržište više barela, a izgledi za ekonomski rast u Kini i Evropi u najboljem slučaju su mješoviti, objašnjava analitičar IG-a, ukazujući na očekivanja da će podaci koji će biti objavljeni ove sedmice pokazati značajno usporavanje rasta američke privrede.

“Ulagači žele da budu optimistični, ali su na oprezu zbog slabih podataka i opreznog narativa zvaničnika”, objasnio je Tamas Varga iz naftne brokerske kuće PVM.

Međunarodna agencija za energiju (IEA), Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i američka vlada uveliko se razlikuju u procjenama ovogodišnjeg rasta potražnje koje se kreću u rasponu od 1,24 do 2,25 miliona barela dnevno. Slažu se ipak da će u narednoj godini rast usporiti.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 88 centi, na 80,27 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorskim džudistima još tri medalje

Podgorica, (MINA) - Crnogorski džudisti osvojili su još tri medalje drugog takmičarskog dana juniorskog...