fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 77 USD

Cijene nafte blizu 77 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na korak od 77 USD, podržane sukobom vodećih proizvođača oko planiranog povećanja ponude kako bi se podmirila sve veća potražnja u postpandemijskom periodu.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne kliznula 25 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 76,91 USD, nakon što je nakratko bila dosegnula 77,84 USD, što nije zabilježeno od oktobra 2018.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 76,91 USD, a nakratko je dosegnuo 76,91 USD, najviši nivo od novembra 2014.

Ministri grupe OPEC+, koja okuplja proizvođače iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nezavisne proizvođače predvođene Rusijom obustavili su u ponedjeljak razgovore o povećanju proizvodnje budući da nijesu uspjeli pomiriti sukobljene stavove.

Ujedinjeni Arapski Emirati prihvatili su povećanje proizvodnje, ali odbili su predlog o produženju sporazuma o ograničenju snabdjevanja za osam mjeseci, do kraja naredne godine.

Neki izvori u OPEC+ rekli su kako i dalje vjeruju da će grupa nastaviti razgovore u ovom mjesecu i dogovoriti povećanje proizvodnje u avgustu. Neki procjenjuju da bi na snazi mogla ostati važeća ograničenja.

Datum novih razgovora nije najavljen.

Investiciona banka Goldman Sachs smatra da je krah pregovora unio nesigurnost u proizvodnu politiku grupe, ali je potvrdila procjenu da će cijena barela u Londonu u ovoj godini dostići 80 USD i da će se proizvodnja naredne godine postupno povećati.

Kabinet američkog predsjednika Joea Bidena poziva na kompromisno rješenje, rekla je u ponedjeljak portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

“Ne učestvujemo u razgovorima, ali zvaničnici kabineta razgovarali su s relevantnim vladama i pozvali na kompromisno rješenje koje će omogućiti realizaciju predloženog povećanja proizvodnje”, dodala je Psaki.

Irački ministar nafte Ihsan Abdul Džabar rekao je u ponedjeljak da njegova zemlja ne želi da cijene snažno porastu sa sadašnjeg nivoa i izrazio je nadu da će novi sastanak OPEC+ biti zakazan najkasnije za deset dana.

Potražnja se u međuvremenu sve više približava ponudi, što pokazuje i odluka Saudijske Arabije da podigne prodajne cijene kupcima u Aziji, prema saopštenju državnog preduzeća Aramca.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 75,71 USD, što znači da je porasla 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U ponedjeljak nastavak radova na mreži

Zbog planiranih radova na mreži, u ponedjeljak će bez napajanja električnom energijom ostati:  Podgorica       -u...