fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 64 USD

Cijene nafte blizu 64 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, u kontekstu oštrog pada zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i napetosti oko Irana.

Na londonskom tržištu cijena barela je u jutarnjoj trgovini ojačala osam centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,91 USD. Na američkom se tržištu barelom u srijedu trgovalo po 20 centi višoj cijeni, od 56,97 USD.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su u prošloj sedmici neočekivanih 11 miliona barela, na 449 miliona, saopštio je Američki institut za naftu (API). Analitičari su očekivali smanjenje za četiri miliona barela, prenosi SEEbiz.

API-jevi podaci pokazali su i da su zalihe benzina porasle 4,4 miliona barela.

Znakove rasta napetosti na Bliskom istoku neutralizovao je uticaj slabijih izgleda globalnog rasta iz objave Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Mogućnost obnove kinesko-američkih pregovora o trgovini takođe je podržala povećanje cijena, kazali su analitičari.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće, Larry Kudlow u utorak je dobrim znakom ocijenio najavu odlaska visokih američkih zvaničnika u Kinu na razgovore o oživljavanju zapelih trgovinskih razgovora.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 63,92 USD, što znači da je pala 35 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije