fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 55 USD

Cijene nafte blizu 55 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte približile su se u utorak vrijednosti od 55 USD, podstaknute nadom trgovaca da bi vodeći proizvođači mogli dodatno ograničiti proizvodnju, kako bi je uskladili s mogućim smanjenjem potražnje zbog epidemije korona virusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,73 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 53 centa višoj cijeni od 50,64 USD, prenosi Hina.

Trgovce je danas zaokupila informacija upućenih izvora da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, mogli smanjiti proizvodnju za dodatnih 500 hiljada barela dnevno kako bi uravnotežili tržište s obzirom na mogući pad potražnje zbog epidemije korona virusa.

Trenutno OPEC i saveznici smanjuju snabdijevanje za 1,7 miliona barela dnevno.

“Odluka o eventualnoj promjeni proizvodne politike zasnivaće se na njihovoj procjeni trajanja posljedica korona virusa”, rekao je na Reutersovom Globalnom naftnom forumu Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Finansijski direktor British Petroleuma (BP), Brian Gilvary, kazao je da će usporavanje ekonomskih aktivnosti zbog virusa smanjiti potrošnju nafte u cijeloj ovoj godini za 300 hiljada do 500 hiljada barela dnevno, što odgovara oko 0,5 odsto globalne potražnje.

“Vidjećemo kako će se stvari razvijati ali to će zakočiti potražnju”, smatra Gilvary.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 55,51 USD, što znači da je bila 3,43 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije