fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blago porasle nakon dvije sedmice pada

Cijene nafte blago porasle nakon dvije sedmice pada

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice blago su porasle, nakon dvije sedmice pada, a trgovalo se nesigurno zbog strahovanja ulagača da će usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija da izazove slabljenje potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 0,2 odsto na 58,64 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 odsto na 54,87 dolara.

Pritisak na cijene traje već sedmicama, od kada je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljih 300 milijardi USD vrijedan kineski uvoz, što je zaoštrilo trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije.

Oštra retorika između Vašingtona i Pekinga ne popušta.

Peking je polovinom prošle sedmice poručio da će uzvratiti u slučaju da SAD uvede carine na kineski uvoz i pozvao da se dvije zemlje nađu na pola puta, dok je Trump poručio da trgovinski sporazum mora biti postignut “pod njihovim uslovima”.

Ipak, Trump je pregovore nazvao “produktivnim” i najavio njihov nastavak u septembru.

Zahvaljujući tome, krajem sedmice cijene nafte malo su se oporavile i sedmicu završile sa blagim dobicima.

Ipak, analitičari upozoravaju da bi stabilizacija cijena mogla da bude kratkog daha.

Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas kazao je da se “na ekonomskom horizontu skupljaju tamni oblaci i posljedični pesimizam vjerovatno će ograničiti apetit finansijskih igrača za rizičnom imovinom, uključujući naftu”.

BNP Paribas smanjio je procjenu prosječne cijene nafte na američkom tržištu u ovoj godini za osam na 55 USD po barelu, dok je za londonsko tržište procjenu smanjio za devet, na 62 USD po barelu, pozivajući se na usporavanje rasta ekonomije zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Značajniji rast cijena zakočila je prošle sedmice i ocjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da izgledi za ponudu i potražnju na tržištu nafte upućuju na blagi pad cijena u ostatku godine.

OPEC je snizio procjenu globalne potražnje za naftom zbog slabljenja ekonomskih aktivnosti.

Podaci objavljeni početkom sedmice pokazali su osjetno slabiji rast kineske industrijske proizvodnje u julu za samo 4,8 odsto, što je najniža stopa rasta u više od 17 godina.

Njemačka ekonomija u drugom tromjesečju zabilježila je blagi pad aktivnosti na kvartalnom nivou, što znači da joj prijeti recesija.

I dok se očekuje slabljenje potražnje za naftom, cijene podržava OPEC, koji u saradnji sa grupom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, ograničava proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno.

Sredinom godine produžili su taj sporazum do kraja marta sljedeće godine, a analitičari smatraju da će uskoro morati da učine i više.

Njihova nastojanja potkopava američko-kineski trgovinski sukob, ali i veća proizvodnja nafte iz škriljca u SAD-u.

Iz kompanije Baker Hughes saopštili su da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan prvi put nakon šest sedmica smanjenja.

Prošloge sedmice broj tih postrojenja povećan je za njih šest, na 770.

U istoj sedmici u avgustu prošle godine aktivno je bilo 869 postrojenja, što pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine ipak smanjuju troškove, jer se više usmjeruju na povećanje zarade nego proizvodnje.

 

Najčitanije

Očekuju interesovanje renomiranih svjetskih kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Na pretkvalifikacioni tender za dionicu auto-puta Mateševo - Andrijevica očekuje se...

Indeksi porasli