fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blago pale drugu sedmicu zaredom

Cijene nafte blago pale drugu sedmicu zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte su pale i prošle sedmice, druge zaredom, jer se ulagači plaše da bi trgovinske napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine mogle negativno uticati na njih, a time i na potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu barel je prošle sedmice pojeftinio 0,3 odsto, na 70,62 USD, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,5 odsto, na 61,66 USD, prenosi Hrportfolio.

Cijene su nafte pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Vašington povećao carine s deset na 25 odsto na 200 milijardi USD vrijedan kineski uvoz jer, kako je poručio, trgovinski pregovori teku presporo i jer je Kina odustala od nekih prvobitnih obećanja.

Pregovori u Vašingtonu krajem prošle sedmice nijesu donijeli ništa novo.

Ministar finansija SAD-a, Steven Mnuchin pozitivno se u petak osvrnuo na dvodnevne trgovinske pregovore s Kinom, nazvavši ih konstruktivnima.

Zamjenik kineskog premijera Liu He kazao je, međutim, da će se razgovori nastaviti u Pekingu, da je optimističan po pitanju dogovora, ali da Kina neće odstupiti od nekih načelnih stavova.

Ulagači se plaše da bi u slučaju da se ne postigne trgovinski dogovor mogao eskalirati carinski rat, što bi negativno uticalo na obje ekonomije, a time i na potražnju za naftom.

SAD i Kina zajedno su potrošile 34 odsto globalno proizvedene nafte u prvom ovogodišnjem kvartalu, pokazali su podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA).

“Cijene nafte našle su se pod pritiskom, jer su splasnule nade o postizanju američko-kineskog trgovinskog sporazuma”, napisali su analitičari ING banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

S druge strane, cijene podržava smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Ta organizacija, zajedno sa grupom nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom, pridržava se prošlogodišnjeg dogovora o smanjenju proizvodnje 1,2 miliona barela dnevno.

Cijene podržava i smanjena proizvodnja u Venecueli te Iranu, što je posljedica sankcija SAD-a na naftni sektor tih zemalja.

Dodatno su cijene podržala očekivanja da će u ovoj godini potražnja za naftom u svijetu porasti, 1,4 miliona barela dnevno.

Uz to, u petak je firma Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen dva postrojenja, na njih ukupno 805.
U istom periodu prošle godine aktivna su bila 844 postrojenja, što pokazuje da neki proizvođači u posljednjih pet mjeseci smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Međutim, proizvodnja u SAD-u dostigla je rekordnih 12,3 miliona barela dnevno, što je dosad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu i što potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte.

Stoga je pitanje koliko još cijene nafte mogu porasti, tim više što su od početka godine skočile više od 30 odsto.

Najčitanije

Centar za građansko obrazovanje, CGO

Žrtve bombardovanja Murina 25 godina bez pravde

Podgorica, (MINA) – Civilne žrtve NATO bombardovanja Murina bez pravde su 25 godina od...