fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene iznad 72 USD

Cijene iznad 72 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u ponedjeljak su skočile na međunarodnim tržištima iznad 72 USD uslijed pojačanih strahovanja od poremećaja u snabdijevanju s Bliskog istoka nakon napada na tankere u blizini Hormuškog moreuza.

Na londonskom tržištu sirovom naftom trgovalo se po 1,81 USD višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 72,43 USD. Na američkom tržištu barel se prodavao po 1,45 USD višoj cijeni, od 63,15 USD, prenosi SEEbiz.

Saudijska Arabija saopštila je u ponedjeljak da su među brodovima napadnutim u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i dva saudijska tankera, kao i da je posrijedi pokušaj potkopavanja sigurnosti globalnog snabdijevanja naftom.

Predstavnici UAE kazali su da su u blizini Fujairaha, jedne od glavnih tačaka u svijetu za utovar nafte, napadnuta četiri trgovačka plovila. Ta luka se nalazi blizu Hormuškog moreuza, jednog od najvažnijih svjetskih plovnih puteva za izvoz nafte.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova incident je nazvalo “zabrinjavajućim i strašnim” i zatražilo istragu. Saudijska Arabija i UAE prvi su i treći proizvođač u sastavu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

“Izvještaji o eksplozijama u Fujairahu vjerovatno će dodatno povećati potencijalno veću premiju na rizik u regiji. Pritom prvi izvještaji siganliziraju da su baš tankeri bili meta nečeg što izgleda kao sabotaža”, saopštila je bečka savjetodavna kompanija JBC Energy.

Vlada istoimenog emirata, jednog od sedam u sastavu UAE, demantovala je na Twitteru medijske izvještaje o eksplozijama u samoj luci Fujairah i kazala da lučki objekti normalno rade.

Cijene na tržištima podupire i pokušaj Vašingtona da potpuno blokira iranski izvoz nafte i smanji izvoz iz Venecuele, gdje proizvodnju dodatno smanjuju problemi s infrastrukturom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) ponovo su u novembru uvele sankcije Iranu, nakon što su se povukle iz nuklearnog sporazuma Teherana i svjetskih sila iz 2015. godine.

Cijene je dodatno zakočio i podatak specijalizirane kompanije Baker Hughes da su proizvođači u SAD-u u prošloj sedmici neto zatvorili dva postrojenja. Taj se podatak smatra pokazateljem buduće proizvodnje.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 70,66 USD, što znači da je porasla 22 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije