fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena barela američke nafte pala ispod nule

Cijena barela američke nafte pala ispod nule

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijena barela sirove WTI nafte prodavala se u ponedjeljak po najnižoj cijeni u istoriji, i to za minus 37 USD po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenjem nafte, do čega je došlo zbog kolapsa potražnje usljed pandemije koronavirusa.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 USD po barelu za majske isporuke, budući da terminski ugovori ističu danas. Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto opravila, ali je još bila ispod nule.

Problem fizičke isporuke uveliko utiče na pad cijene, te je u jednom danu cijena WTI nafte pala više od 200 odsto, prenosi SEEbiz.

Cijena WTI nafte po barelu za junske ugovore je preko 20 USD po barelu, a za isporuke kasnije u godini cijena je još i veća.

Cijena takođe referentne Brent nafte pala je oko osam odsto te se prodaje za oko 25 USD po barelu.

Padu cijena nafte doprinijela je pandemija koronavirusa zbog koje su blokirani određeni sektori ekonomije, kao i cjenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije.

Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore.

Članice grupe OPEC+, što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) proširen sa još deset članica među kojima je i Rusija, dogovorili su se da će smanjiti proizvodnju 9,7 miliona barela po danu za maj i jun, čime je zaustavljena nekontrolisana saudijska i ruska proizvodnja, u sklopu cjenovnog rata.

Dionice najvećih naftnih kompanija padaju, na primjer ExxonMobila oko četiri odsto u ponedjeljak.

Najčitanije

telekom

O raspodjeli dobiti početkom juna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna...