fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEFTA članice da potvrde posvećenost povezivanju

CEFTA članice da potvrde posvećenost povezivanju

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Članice CEFTA sporazuma, na putu povezivanja pojedinačnih tržišta u zajedničko regionalno koje će ekonomski rasti, imaju partnere i plan razvoja, ali moraju što prije da potvrde svoju posvećenost tom cilju, ocijenjeno je na konferenciji u Briselu.

Na konferencija CEFTA nedjelja 2022, koja je okupila regionalne aktere i partnere na događaju pod nazivom CEFTA: Korak naprijed ka jedinstvenom EU tržištu, ocijenjeno je da su dijalog, saradnja i primjena inovativnih rješenja na osnovu standarda EU glavni stubovi uspješne budućnosti članica CEFTA sporazuma.

Konferencija je bila prilika da se rezimira ono što je postignuto, ali i da se utvrde pravci budućeg zajedničkog djelovanja u narednoj godini, kada Crna Gora preuzima predsjedavanje CEFTA sporazumom od Moldavije.

Ministar ekonomije Moldavije, Dumitru Alaiba, kazao je da svi znaju da je regionalna saradnja ključni element EU integracija i, iako su geografski podijeljeni po različitim regionima, svi teže zajedničkom cilju veće ekonomske integracije.

“Stoga, s obzirom na to da je Moldavija nedavno dobila status EU kandidata, kao i većina CEFTA zemalja, tema diskusija ovogodišnje konferencije je više nego dobrodošla i u skladu sa zajedničkim ciljem svih nas: CEFTA: Korak naprijed ka jedinstvenom EU tržištu”, rekao je Alaiba.

Direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić, kazao je da je ova godina donijela nove izazove i posljedice ekonomske i socijalne krize su dodatno naglasile potrebu za sistemski regulisanim tržištem koje će biti osnova napretka i ekonomskog oporavka cijelog CEFTA tržišta.

Na marginama konferencije su uprave carina Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore potpisale memorandume o razumijevanju, čime se dodatno proširuju zeleni koridori sa Evropskom unijom. Zajedno sa onim već potpisanim sa Grčkom i Italijom u julu i septembru ove godine, inicijativa je otišla korak dalje stvaranjem osnove za podsticanje trgovine i smanjenje nelegalne trgovine sa EU.

“Preciznije rečeno, očekuje se da širenje CEFTA-TCT zelenih koridora sa Grčkom i uspostavljanje plavih traka sa Italijom, uz podršku RCC-a i Evropske komisije, dovede do jednostavnijih carinskih procedura i boljih veza carinskih uprava članica CEFTA sporazuma i EU”, navodi se u saopštenju.

Na taj način će, kako se dodaje, kompanije čiji kamioni prolaze procedure na graničnim prelazima imati direktnu korist koja donosi uštedu i bolju kontrolu rada, uz smanjenje gužvi.

Četiri bitne odluke čekaju da ih usvoji Zajednički komitet, a riječ je o odlukama o podsticanju elektronske trgovine, uslugama dostavljanja pošiljki među članicama, otklanjanju neopravdanog geoblokiranja i kao i o priznavanju AEOS programa.

“Sve one stimulišu poslovanje u skladu sa principima EU i podstiču investicije. Takođe, CEFTA je blizu zaključivanja pregovora o još šest dodatnih sporazuma za ispunjavanje obaveza koje su lideri zapadnog Balkana preuzeli 2020. godine – priznavanje sertifikata, dozvola i licenci za inženjere, turističke agencije, proizvođače i trgovce medom”, kazali su iz CEFTA-e.

Đikić je rekao da tim nizom odluka CEFTA nastavlja da se pozicionira kao temelj ekonomske integracije regiona.

“Postoji plan razvoja, kao i načini za prevazilaženje izazova i pronalaženje rješenja koja će važiti na cijelom tržištu CEFTA kroz postepeno usaglašavanje sa zakonodavstvom i politikom EU, što potvrđuje podatak da je regionalna trgovina u CEFTA regionu uvećana 74 odsto do 127 odsto, kao i da je trgovina robom i uslugama liberalizovana i da se dodatno unapređuje, u skladu sa politikom EU”, rekao je Đikić.

Kao što je izvjestio RCC Balkan Business Barometer, samo 22 odsto kompanija u regionu misli da se ekonomska situacija u ovoj godini popravila, dok 60 odsto njih kaže da su imale koristi od CEFTA sporazuma.

“Povjerenje koje nam kompanije poklanjaju u rješavanju posljedica ekonomske krize i stvaranju novih trgovinskih prilika bi trebalo da nam bude ključni podsticaj za ispunjenje obećanja koje smo dali na Samitu u Sofiji 2020. godine i na Samitu u Tirani ove nedelje“, dodao je Đikić.

Državni sekretar Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Armend Milla, kazao je da će Crna Gora uložiti dodatne napore tokom svog predsjedavanja u cilju unapređenja i jačanja regionalne trgovinske saradnje između članica CEFTA sporazuma i poboljšanja dobrosusjedskih odnosa.

„S obzirom na to da Zajednički komitet nije postigao saglasnost u vezi sa usvajanjem pomenutih odluka, Crna Gora je, kao budući kopredsjedavajući CEFTA sporazuma u narednj godini, pozvao sve članice CEFTA da ulože dodatne napore i kroz konstruktivan dijalog pokušaju da postignu saglasnost i usvoje pomenute odluke“, rekao je Milla.

Milla je podsjetio da su u prethodnom periodu kao rezultat rada ekspertskih timova tehnički usaglašene odluke o priznavanju AEO (ovlašćenih privrednih subjekata) Programa, olakšavanju elektronske trgovine, sprečavanju neopravdanog geoblokiranja i o dostavljanju paketa.

„Implementacija navedenih odluka će imati pozitivne efekte na privredu u smislu daljeg eliminisanja trgovinskih barijera, pojednostavljivanja i ubrzanja procedura za kretanje roba i usluga i uticaće na skraćivanje vremena zadržavanje robe na graničnim prelazima,“ rekao je Milla.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje, Oliver Varhelji, rekao je u video poruci da je EU uz region i da ga podržava u ekonomskim i investicionim planovima.

„Zato je od suštinskog značaja da se nastavi sa unapređivanjem saradnje u okviru CEFTA sporazuma. Kako se troškovi smanjuju, učinićemo vaša tržišta privlačnijim za investitore koji donose ulaganja i radna mjesta. Uspjeh nije moguć bez posvećenosti članica CEFTA sporazuma na tehničkom i političkom nivou”, rekao je Varhelji.

On je kazao da suština regionalne ekonomske integracije leži u prevazilaženju političkih prepreka u cilju podsticanja ekonomskih prilika.

“Komisija je spremna da nastavi sa obezbjeđivanjem neophodne finansijske i tehničke podrške vašem radu. Primjenom Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, rad u okviru CEFTA sporazuma otvara mogućnost velikih prednosti u različitim sektorima – od sporazuma o geoblokiranju do proširivanja poljoprivredne trgovine kroz uzajamno priznavanje veterinarskih sertifikata. Za potrošače i proizvođače je ključno što otvaranje tržišta postaje stvarnost“, rekao je Varhelji.

U okviru konferencije su organizovana tri panela posvećena trgovini robom, elektronskoj trgovini i mogućnostima predsjedavanja u narednoj godini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije