fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEES: Inflacija i dalje podriva kupovnu moć i investicije

CEES: Inflacija i dalje podriva kupovnu moć i investicije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast realnih zarada značajno je usporila i dalje veoma visoka stopa inflacije, što ima posljedice na životni standard, investicije i ukupnu ekonomsku aktivnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

„Realna zarada je povećana svega 0,7 odsto u prvih osam mjeseci ove godine. Stoga je neophodno da nadležne institucije nastave sa analizom kretanja cijena i maksimalno iskoriste sve raposložive instrumente za stabilizaciju cijena“, smatraju u CEES-u.

Procjena CEES-a je da bi realni ekonomski rast u ovoj godini mogao biti oko šest odsto. Za narednu godinu se očekuje umjerenija dinamika svih potrošnih faktora, pa bi realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogla da bude na nivou od 2,4 odsto.

„Iako je u prvih osam mjeseci ove godine ostvaren budžetski suficit, zahvaljujući dobroj naplati prihoda, zabrinjava činjenica da je on dobrim dijelom ostvaren i na uštrb lošeg izvršenja kapitalnog budžeta. I dok je kapitalni budžet realizovan na nivou od 53,6 odsto plana ili 37 odsto niže nego u prethodnoj godini, tekuća neproduktivna potrošnja je povećana za 106 miliona EUR ili 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, precizirali su iz CEES-a.

Kako su objasnili, loša realizacija kapitalnog budžeta, u kombinaciji sa inflacijom, uticala je na smanjenje ukupne investicione aktivnosti u zemlji u proteklom periodu ove godine.

„Smanjen je i neto priliv stranih direktnih investicija. Zato su izmjene u fiskalnoj politici, naročito u strukturi rashoda, više nego potrebne, jer su i one faktor uticaja na inflaciju“, upozorili su iz CEES-a.

Stoga, kako smatraju u CEES-u, buduća vlada treba da preispita prioritete i usmjeri sredstva prema kapitalnom budžetu kako bi se podstakao novi investicioni ciklus.

Pored navedenog, neohodno je raditi na jačanju upravljanja javnim investicijama za podršku zelenom i plavom rastu, daljem suzbijanju sive ekonomije i unapređenju poslovnog ambijenta, kao i reformi preduzeća u državnom vlasništvu.

„Time bi se doprinijelo smanjenju pritiska na javne finansije, naročito imajući u vidu dospjeće velikih iznosa duga po osnovu euroobveznica u srednjem roku“, dodaje se u saopštenju.

Više informacija dostupno u publikaciji CEES-a na linku: https://shorturl.at/rEW16

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usvojen budžet Opštine Andrijevica

Andrijevica, (MINA-BUSINESS) - Odbor povjerenika Opštine Andrijevica usvojio je na sjednici odluku o budžetu...