fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEDIS imao dvije nabavke brojila na otvorenim postupcima javnih nabavki

CEDIS imao dvije nabavke brojila na otvorenim postupcima javnih nabavki

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je od 2016. godine, od kada posluje kao zasebna kompanija, imao svega dvije nabavke brojila na otvorenim postupcima javnih nabavki, saopšteno je iz kompanije.

“Jedan od postupaka je i nabavka oko tri hiljade brojila za niski napon, koja se koriste za obične korisnike i to upravo Meter & Control brojila, iza kojih, prema pisanju Pobjede, stoji kompanija Vojina Lazarevića. Zanimljivo je da predmetna nabavka, koja je realizovana 2017. godine kada je kompanijom rukovodio prethodni menadžment, u tom periodu nije bila zanimljiva listu Pobjeda, kao ni ostalim medijima”, rekli su iz CEDIS-a.

Iz CEDIS-a su reagovali na pisanje Pobjede da kompanija, prema saznajima tog lista, nema takozvanih pametnih, odnosno brojila koja se daljinski očitavaju, pa više zgrada u Podgorici i na primorju čeka njihovu ugradnju. Trenutno se, prema pisanju lista, samo ugrađuje poneko staro brojilo u individualne objekte.

Iz CEDIS-a su objasnili da je drugi postupak javne nabavke realizovan 2018. godine, a odnosi se na nabavku brojila za srednji napon, koja se koriste u trafostanicama kompanije, kao i za korisnike za koje je potrebna velika snaga.

“Od tada, sve do dolaska novog menadžmenta, CEDIS nije imao uspješno realizovanih nabavki brojila u otvorenim postupcima”, tvrde iz kompanije.

Kada je riječ o tenderu koji je raspisan krajem prošle godine, a poništen u martu ove godine, iz kompanije su naglasili da su se na njega prijavila četiri ponuđača, sa čak osam različitih proizvođača brojila, što potvrđuje intencije aktuelnog menadžmenta da omogući pravedno nadmetanje, veću konkurentnost i strogo poštovanje propisa.

“Stoga, ukoliko se sagledava objektivno i sa dobrom namjerom, jasno je da mjesta favorizovanju i ‘namještanju tendera’ u navedenim postupcima nije bilo”, poručili su iz kompanije.

Kada se već, kako su naveli, otvara tema “namještenih tendera”, iz CEDIS-a su podsjetili da su Specijalnom državnom tužilaštvu predali svu dokumentaciju vezanu za nabavku brojila za srednji napon iz 2018. godine, kao i da uskoro očekuju rezultate istrage.

“Navodi u tekstu koji je danas objavljen u listu Pobjeda još jednom potvrđuju da sve što navedeni medij objavljuje vezano za nabavku brojila u CEDIS-u, ima naručioca, te da iza objava zapravo stoje isti oni koji sada više nijesu u prilici, kao ranije, da budu povlašćeni i jedini ponuđači na tenderima koje kompanija raspisuje”, dodali su iz kompanije.

Oni su saopštili da je takođe jasna i loša namjera.

“Uprkos činjenicama koje smo dostavili Pobjedi o redovnom funkcionisanju sistema, izvode se “slobodni zaključci”, ali i razumljiv postupak, jer je više nego očito da određenim subjektima ne odgovara veći stepen konkurentnosti, odnosno pojavljivanje više zainteresovanih ponuđača na tenderima vezanim za nabavku brojila”, zaključili su iz CEDIS-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

nto

Očekuju dobru predstojeću ljetnju sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija (NTO) sprovela je kratku anketu u susret ljetnjoj...