fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBruto fakturisana premija na rekordnom nivou od 95 miliona EUR

Bruto fakturisana premija na rekordnom nivou od 95 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osiguravajuća društva su tokom prošle godine fakturisala ukupnu bruto premiju od 94,8 miliona EUR, što je 9,1 odsto više u odnosu na 2018, pokazuju podaci Agencije za nadzor osiguranja.

Predsjednik Savjeta Agencije, Uroš Andrijašević, kazao je da je siguran da građani i privreda sve bolje razumiju osiguranje, prednosti i pogodnosti koje ono nudi.

“Bez obzira na ostvareni rast, koji je značajno iznad prognoziranog, još snažnije i aktivnije nastavljamo nadzorne i druge aktivnosti u ovoj godini, sve u cilju zaštite interesa osiguranika i korisnika osiguranja i daljeg razvoja tržišta”, naveo je Andrijašević u saopštenju.

On je rekao da će aktivnostima koje su pokrenuli na jačanju kulture osiguranja u Crnoj Gori, u partnerstvu sa Udruženjem osiguravača i tržištem, doprinijeti dodatnom snaženju svijesti sveukupne javnosti o osiguranju.

Premija neživotnog osiguranja ostvarila je rast od 8,4 odsto, a životnog 12,5 odsto u odnosu na 2018. godinu.

“Naročito smo zadovoljni rastom premije i učešća životnog osiguranja u ukupnoj premiji, a prvi put otkako Agencija za nadzor osiguranja postoji, vrsta osiguranje života na godišnjem nivou zabilježila je najveći nominalni rast, kad su sve vrste osiguranja u pitanju”, naveo je Andrijašević.

Najzastupljenija vrsta osiguranja na crnogorskom tržištu je osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila sa učešćem od 40,1 odsto u ukupnoj bruto premiji, odnosno 38 miliona EUR.

“Najviši nominalni rast ostvaren je u vrsti osiguranje života i to 12,9 odsto, zatim rast u osiguranju od odgovornosti za upotrebu motornih vozila 3,5 odsto i u vrsti ostala osiguranja imovine 17,4 odsto više u odnosu na 2018”, dodaje se u saopštenju.

Sva društva za osiguranje su tokom prošle godine ostvarila rast premije u odnosu na 2018.

U premiji neživotnih osiguranja za prošlu godinu Lovćen osiguranje je učestvovalo sa 42,7 odsto, Sava osiguranje sa 17,7 odsto, Uniqa neživotno osiguranje sa 15,9 odsto, Generali osiguranje Montenegro sa 15,2 odsto i Swiss osiguranje sa 8,5 odsto.

U premiji životnih osiguranja za prošlu godinu Grawe osiguranje je učestvovalo sa 41,3 odsto, Wiener Stadtische životno osiguranje sa 27 odsto, Lovćen životna osiguranja sa 20,5 odsto, kao i Uniqa životno osiguranje 11,2 odsto.

Najčitanije

Crna Gora na 72. mjestu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Crne Gore sa 1.345 bodova zauzimaju 72. mjesto na junskoj...