fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrkoviće i Popovića sumnjiče za višemilionsku štetu

Brkoviće i Popovića sumnjiče za višemilionsku štetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je krivični postupak protiv biznismena Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana i izvršnog direktora Vektre, Milića Popovića, zbog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca u predmetu HTP Boka.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je, na zajedničkoj konferenciji SDT-a i Uprave policije, kazala da je Tužilaštvo krivični postupak pokrenulo naredbom o sprovođenju istrage protiv te četiri osobe 1. septembra.

Ona je navela da iz dokaza koje su prikupili proizilazi da su osumnjičeni tokom 2018. i 2019. godine u Herceg Novom i Podgorici, kao odgovorne osobe u kompaniji Vektra Boka i Vektra Investments, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za drugog, sredstva kojima je raspolagala Vektra Boka koristili protivno njihovoj namjeni i grubo povrijedili ovlašćenja u pogledu raspolaganja imovinom i njenog korišćenja.

„Osumnjićeni su na štetu preduzeća i povjerilaca pribavili drugim firmama i sebi višemilionsku imovinsku korist“, rekla je Vukčević.

Ona je navela da iz prikupljenih dokaza proizilazi da su Brkovići u istom periodu vršili prenos više miliona EUR, koji potiču iz kriminalne djelatnosti, i koristili ih stavljajući ih u legalne tokove, a sve u namjeri da prikriju i lažno prikažu porijeklo novca.

Stručna saradnica u SDT-u, Jovanka Krunić, saopštila je da je od 1. januara do 1. septembra ove godine SDT donijelo 19 naredbi o sprovođenju istraga i jednu naredbu o proširenju istrage protiv 131 osobe i 18 preduzeća.

Prema njenim riječima, u istom periodu podignuto je 18 optužnica i jedan optužni predlog protiv 102 osobe i 11 preduzeća.

Krunić je rekla da je donijeto i deset naredbi o pokretanju finansijskih istraga protiv 58 osoba i dva preduzeća.

“U istom periodu izvršeno je blokiranje novčanih sredstava u premetima istrage i to na računima kod poslovnih banaka u Crnoj Gori u iznosima od oko tri miliona EUR i 14,67 hiljada USD”, precizirala je Krunić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije