fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBriga o pomorcima mora biti kontinuirana i sveobuhvatna

Briga o pomorcima mora biti kontinuirana i sveobuhvatna

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Briga o pomorcima mora biti kontinuirana i sveobuhvatna, jer oni godišnje prihoduju i doprinose finansijskom sistemu Crne Gore oko 250 miliona EUR, saopštio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

On se danas, zajedno sa predsjednikom Opštine Kotor, Željkom Aprcovićem, sastao sa predstavnicima kotorskih pomoraca, u okviru radne posjete toj lokalnoj samoupravi.

„Mora se razumjeti da je, u suštini, to najveća kompanija u Crnoj Gori, koja zapošljava oko sedam hiljada crnogorskih pomoraca koji plove na stranim brodovima, zarađujući, kako se s pravom kaže, hljeb sa sedam kora“, naveo je Simović.

Simović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, kazao da vrijedni ljudski potencijal crnogorskih pomoraca čuva crnogorsku tradiciju pomorstva prepoznatljivim, stručnim i radnim kapacitetima.

Kako je saopšteno, kao rezultat odgovornog i sistematskog rada, Crna Gora je u martu 2017. godine zvanično vraćena na Bijelu listu Evropske komisije (EK).

„Obaveza i odgovornost svih institucija je da Crna Gora zadrži svoje mjesto na Bijeloj listi, vodeći kontinuiranu brigu o sistemu obrazovanja, obuke i izdavanja pomorskih ovlašćenja“, navodi se u saopštenju.

Crna Gora je ispunila značajne međunarodne obaveze u toj oblasti usvajajući brojne konvencije i rezolucije i sada je ključni zadatak i obaveza dosljedno sprovođenje svih obaveza koje proističu iz njih.

Vlada je, kako su podsjetili, formirala Vladino koordinaciono tijelo za pomorce, kojim predsjedava Simović i predstavnici ministarstava saobraćaja i pomorstva, prosvjete, finansija, zdravlja, rada i socijalnog staranja, kao i predstavnici udruženja pomoraca.

Definisane su ključne linije aktivnosti u više pravaca.

Između ostalog, izrada elektronske baze podataka o pomorcima i izdatim pomorskim dokumentima i ovlašćenjima, jasno definisanje nadležnosti pojedinih ministarstava po pitanju obrazovanja, obuke, socijalne i zdravstvene zaštite i pokretanje programa zapošljavanja pomorskih pripravnika na domaćim i stranim brodovima.

„Tu su i uključivanje pomoraca u nacionalni sistem socijalne i zdravstvene zaštite pod posebnim uslovima i utvrđivanje stimulativne poreske politike za oporezivanje pomoraca“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici pomoraca, kapetani i upravitelji stroja su na sastanku izrazili zadovoljstvo preduzetim aktivnostima, ukazali na specifične potrebe pomoraca i iskazali očekivanja za nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

„Crnogorski pomorci su časni i vrijedni ljudi. Tako je bilo generacijama i tako će biti i ubuduće. Nećemo dozvoliti da neki neodgovorni pojedinci naruše ugled ove časne profesije i časnih ljudi“, zaključio je Simović.

Najčitanije