fbpx
32.8 C
Podgorica
August 17, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessBranko Krvavac novi državni sekretar u Ministarstvu finansija

Branko Krvavac novi državni sekretar u Ministarstvu finansija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je na predlog Ministarstva finansija i socijalnog staranja, danas imenovala novog državnog sekretara u tom resoru, Branka Krvavca, usljed usvajanja novog Pravnilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji tog resora.

Krvavac će tu funkciju obavljati umjesto Mile Kasalice.

Iz Ministarstva su kazali da je Krvavac, koji je, iako izuzetno mlad, prepoznat kao stručnjak na polju javnih finansija i fiskalnih analiza i projekcija.

„Krvavac je po struci ekonomista, a osim formalnog obrazovanja, pohađao je više obuka u organizaciji međunarodnih institucija na temu makroekonomske i fiskalne politike, fiskalnog okvira i rizika, kao i poreske politike i strukturnih reformi. Svoju karijeru je gradio u Ministarstvu finansija, a učestvovao je u radu više radnih tijela, od kojih se izdvajaju učešće u izradi Programa ekonomskih reformi, Fiskalne strategije Crne Gore, ali i Radne grupe za pripremu pregovora sa EU za poglavlje 17“, navodi se u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja, koji je, prvi put, u potpunosti u skladu sa ciljevima i prioritetima ekonomskog razvoja kome teže.

„Novim Pravilnikom predviđeno je osnivanje dva nova, savremena direktorata: Direktorat za blockchain i kriptovalute i Direktorat za finansijskim sistem i finansijske tehnologije“, rekli su iz Ministarstva.

Direktorat za blockchain i kriptovalute obavljaće, između ostalih, poslove koji se odnose na vođenje politike, uspostavljanje zakonskog i regulatornog okvira kojim se reguliše rudarenje i upotreba kriptovaluta i blockchain tehnologija, otklanjanje regulatornih i administrativnih prepreka za uspostavljanje i upotrebu kriptovaluta i blockchain tehnologija.

„Osim toga, u Direkciji za finansijske tehnologije koja će se nalaziti u okviru Direktorata za finansijski sistem i finansijske tehnologije, pripremaće se zakoni i drugi propisi neophodni za uvođenje finansijskih tehnologija, izradu razvojnih strategije za uvođenje i regulaciju finansijskih tehnologija u saradnji sa regulatorima finansijskog tržišta i tome slično“, navodi se u saopštenju.

Kriptovalute i blockchain tehnologije predstavljaju, kako su rekli, veoma značajan segment finansija i iz dana u dan je sve više njihovih korisnika.

„Upravo zbog toga, Ministarstvo je donijelo odluku da posebnu pažnju posveti regulisanju i razvoju te oblasti u Crnoj Gori, čime se svrstavamo rame uz rame sa nekim od najrazvijenijih država svijeta, koje su tek nedavno pristupile njenoj regulaciji“, kazali su iz tog resora.

Takođe, novim Pravilnikom predviđeno je i uvođenje dodatnih mehanizama kontrole i nadzora u dijelu trošenja budžetskih sredstava, ali i u radu Uprave prihoda i carina i realizacije poreske politike.

„Osnovni cilj formiranja Direktorata za budžetsku inspekciju i suzbijanje nepravilnosti i prevara bio je pravljenje otklona od dosadašnje loše prakse neimenovanja budžetskih inspektora, ali i uvođenje strogih kontrola trošenja novca građana“, dodaje se u saopštenju.

Sa druge strane, osnivanje Direktorata za nadzor nad radom Uprave prihoda i carina i nadzor realizacije poreske politike daće nemjerljiv doprinos efikasnoj realizaciji poreske politike i, što je još značajnije, efikasnom ostvarivanju plana naplate javnih prihoda.

„Osim toga, Pravilnikom se osnivaju i Direktorat za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao i Direktorat za investiciono razvojne projekte. Na taj način obezbijediće se prostor za savremeni ekonomski razvoj Crne Gore, kako kroz intenzivniju saradnju sa našim međunarodnim finansijskim partnerima, tako i kroz znatno bolju kontrolu javnih investicija i odobrenih projekata javno-privatnog partnerstva“, kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kako su naveli, posebno vodi računa prilikom izbora kadra za rukovodeće pozicije i želi dati šansu mladim profesionalcima, koji imaju energiju, viziju i snagu da iznesu i realizuju sve promjene i reforme koje su neophodne.

„Ministarstvo, ali i Vlada u cjelini, su čvrsto posvećeni ekonomskom razvoju i unapređenju sistema javnih finansija Crne Gore. Zbog toga je posebno značajno što je novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u potpunosti u skladu sa svjetskim trendovima i kretanjima na finansijskim tržištima“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ivan vujović, sdp, dritan abazović, vlada, sudski savjet

Vujović: Završni čin Abazovićeve antievropske politike

Podgorica, (MINA) – Neizglasavanje članova Sudskog savjeta je završni čin antievropske politike premijera Dritana...