fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBojanić: Ponudu Savane nemoguće prihvatiti

Bojanić: Ponudu Savane nemoguće prihvatiti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, saopštio je da Vlada ne može prihvatiti ponudu grupe Savana u vezi sa preuzimanjem Montenegro Airlinesa (MA), jer bi se, kako je objasnio, otpisom dugovanja prema državi ušlo u zonu kršenja Zakona o kontroli državne pomoći.

Bojanić je u odgovoru vlasniku Savane, Veselinu Mijaču, naveo da je nemoguće prihvatiti njegovu ponudu koju je u subotu dostavio Vladi.

„Što se tiče Vaše konkretne ponude, a cijeniću je iskrenom bez obzira kada i kako nam je upućena, moram Vam jasno odgovoriti da je nemoguće prihvatiti“, poručio je Bojanić.

On je objasnio da je razlog jednostavan i da leži u činjenici da bi otpisom dugovanja prema državi ušli u zonu kršenja odredbi člana 7 Zakona o kontroli državne pomoći, što za razliku od prakse prethodne, ova Vlada, kako je rekao Bojanić, neće i ne želi da radi.

„Ako nam ponudite neko zakonito rješenje kako prevazići ovu prepreku, svakako ćemo to razmotriti u najskorijem roku. O svim drugim mogućnostima pomoći MA, na primjer dokapitalizaciji uz očuvanje većinskog državnog paketa, eventualnim donacijama od Savane ili nekim drugim modelima, veoma smo spremni da razgovaramo uz puno poštovanje zakonskih normi i procedura“, saopštio je Bojanić.

On je objasnio da otpis duga prema državi i prodaja za jedan EUR privatnom investitoru nije opcija koju Vladi u ovom trenutku zakonski propisi dozvoljavaju.

„Prethodna vlast nezakonitim odlukama potrošila je svaki vid državne pomoći koji bi mogao spriječiti današnju agoniju MA“, rekao je Bojanić.

On se zahvalio Mijaču na iskazanom interesovanju da pomogne očuvanju nacionalne avio-kompanije.

„Takođe, želim da naglasim da je cjelokupna Vlada veoma informisana o svim aspektima nastale situacije, kao i da je u potpunosti svjesna važnosti postojanja nacionalne kompanije za građane i privredu Crne Gore“, dodao je Bojanić.

On je Mijaču izložio činjenice koje je, kako je rekao, više puta ponovio i na sjednicama Vlade i u javnosti.

„To što dio javnosti, a to je naročito izraženo kod opozicionih poslanika, neće i ne želi da čuje istinu, potezi su očajnika koji pokušavaju da spriječe Vladu da objelodani mnoge nezakonite odluke bivše vlasti, odnosno da dokumenta koja dokazuju njihove nezakonite radnje ne ugledaju svjetlost dana. Zato na sve načine pokušavaju da po navici stečenoj više decenija varaju javnost i EU partnere. Žao mi je što na osnovu navoda iz Vašeg Pisma o namjerama stičem utisak da su i Vama podmetnuli lažne informacije“, kazao je Bojanić.

Kada je u pitanju, kako je rekao, „navodna odluka o gašenju MA”, Bojanić je kazao da će ponoviti po ko zna koji put da Vlada nije donijela takvu odluku.

„Suprotne tvrdnje su obična laž“, poručio je Bojanić.

Prema njegovim riječima, problem MA danas je u prvom redu pravno pitanje.

„Ekonomski, socijalni, politički, nacionalni i svi drugi aspekti, koji nesumnjivo jesu ništa manje važni, zbog nezakonitih odluka prethodne vlasti ostaju u drugom planu“, kazao je Bojanić.

On je podsjetio da je Agencija za zaštitu konkurencije rješenjem od 3. septembra ove godine zaustavila svaku dalju državnu pomoć za MA.

„Konačna odluka još nije donešena, ali je izvjesno da će biti negativna, što će gotovo sigurno voditi ka postupku povraćaja državi već odobrenih sredstava kompaniji MA, a radi se o sumi od preko 40 miliona EUR. Vjerujem da Vam je sad mnogo jasnije sa kakvim se problemom suočavamo, odnosno kako je funkcionisala prethodna vlast po ovom pitanju“, zaključio je Bojanić.

Najčitanije