fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBivšim vlasnicima zemljišta u Igalu tri miliona

Bivšim vlasnicima zemljišta u Igalu tri miliona

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Vektra Boka dužna je da, prema nepravosnažnoj presudi Osnovnog suda u Herceg Novom, tužiocima A.A. i J.A.W. isplati 3,07 miliona EUR, sa zakonskom zateznom kamatom od presuđenja do isplate, u roku od 15 dana od njene pravosnažnosti.

Kako je saopšteno iz Osnovnog suda, sudija Tanja Vidić usvojila je tužbeni zahtjev tužilaca i utvrdila naknadu za oduzeto zemljište u ukupnoj površini od 7,1 hiljadu kvadrata KO Topla u navedenom iznosu i obavezala tuženu Vektra Boka Herceg Novi, vlasništvo Dragana Brkovića, da im isplati više od tri miliona EUR, prenosi Dan.

U obrazloženju presude stoji da je provedenim dokazima utvrđeno da je pravni prethodnik tužilaca bio upisan kao vlasnik čestice zemlje i čestice zgrade, da je upis izvršen na osnovu odluke državnog organa– rješenja o diobi Sreskog suda u Herceg Novom.

Na osnovu rješenja Narodnog odbora Opštine Herceg Novi – Odjeljenja za finansije 1959. godine, u skladu sa odredbama Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, pomenute čestice su nacionalizovane i postale su društvena svojina nepokretnosti u vlasništvu pravnog prethodnika tužilaca.

“Katastarske parcele koje su predmet postupka u cjelosti su privedene namjeni jer predstavljaju izgrađeno građevinsko zemljište koje služi kompleksu hotela Igalo u vlasništvu tužene, dok je jedna od parcela takođe privedena namjeni jer predstavlja Omladinski park u skladu sa važećom planskom dokumentacijom”, objasnili su u Osnovnom sudu.

Tužioci su, kako se dodaje, pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje podnijeli zahtjev za povraćaj i obeštećenje oduzetih imovinskih prava na nepokretnostima, a taj postupak je prekinut zaključkom 2007. godine do pravosnažnog okončanja ovog postupka.

“Građevinskim vještačenjem je utvrđeno da bi se izdvajanjem navedenog zemljišta narušila funkcija hotela Igalo te je vještak građevinske struke u nalazu i mišljenju utvrdio naknadu za navedeno zemljište koje je oduzeto pravnom prethodniku tužilaca u iznosu od 432 EUR po kvadratu”, naveli su iz Osnovnog suda.

Polazeći od tako utvrđenog činjeničnog stanja prvostepeni sud nalazi da su tuženi u obavezi da tužiocima isplate naknadu za oduzeto zemljište u smislu čl.42 i 46 Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, te čl.9 i čl.35 Zakona o eksproprijaciji.

Najčitanije