fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBivši radnici Vektra Boke traže oduzimanje imovine i blokadu akcija nekadašnje firme

Bivši radnici Vektra Boke traže oduzimanje imovine i blokadu akcija nekadašnje firme

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje bivših radnika Vektra Boke saopštilo je da očekuje od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) da donesu odluku o privremenom ili trajnom oduzimanju imovine nekadašnjeg Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka i blokiraju sve akcije i transakcije.

Nekadašnji radnici su te zahtjeve iznijeli tokom okupljanja jutros pred zgradom SDT-a u Podgorici. Okupili su se radi podrške tužilaštvima nakon što su, kako tvrde, počela da preduzimaju mjere za spas njihovih oduzetih radničkih prava, prenose Vijesti.

HTP Boku u decembru 2007. godine je privatizovala kompanija Vektra Montenegro Dragana Brkovića, a kasnije je i ime firme promijenjeno u Vektra Boka.

Kompanija Vektra Boka se od februara 2017. godine nalazi pod mjerama reorganizacije Privrednog suda. Njen račun je u neprekidnoj blokadi od septembra 2019. godine, a sadašnji dug po blokadi iznosi 13,8 miliona EUR.

Početkom aprila, firma Ellena group iz Herceg Novog je postala vlasnik 33 odsto akcija u Vektra Boki, koje je platila 350 hiljada EUR. Te akcije su ranije bile zaplijenjene od firme Vektra Investments zbog duga, a prodaja na berzi je bila organizovana putem aukcije.

Predsjednik Udruženja Đorđe Rajak je Vijestima kazao da traže da se poništi ova transakcija, jer Vektra investment duguje Vektra Boki više od šest miliona EUR, te da ne razumiju na osnovu čega su akcije prodate.

On je objasnio da su akcije bile založene kao založno pravo za kredit i da nijesu mogle biti realizovane na ovaj način. On je apelovao na kupca akcija i naveo da smatraju da je prevaren, jer na kraju njegova transakcija neće biti odobrena.

“Morale su da se prodaju za onoliko za koliko su založene, odnosno kolika je njihova vrijednost bila u tom momentu ili na trećoj licitaciji, to jest maksimum 50 odsto da se umanje, ali je to u bescijenje prodato. Nemamo ništa protiv kupca ali je ovo urađen na jedan lukav i nepošten način. Tu je broker OTP banka, ne znamo ko je ovlastio sudskog izvršitelja za taj posao ali pitamo gdje je novac Vektra Boke, odnosno dug od šest miliona”, naveo je Rajak.

On tvrdi da je cilj svih tih radnji prodaja bivšeg hotela Igalo u Herceg Novom, ali da do toga ne može doći, jer se zakonski radi o objektu od društvenog značaja. Odlukom Vlade ovakav tip transakcija je zabranjen, odnosno ne smije biti promjene statusa firme.

Rajak je najavio i da će danas imati sastanak o ovom pitanju u Vladi, ali i susret sa novim VDT-om Miloradom Markovićem.

Brkovićeva Vektra Montenegro je kao prvorangirani ponuđač dobila državni paket 59,4 odsto akcija za 22 miliona EUR uz obavezu da u naredne tri godine investira 50 miliona EUR.

Brković je prije toga sa svojom drugom firmom Vektra investments od mađarskih kompanija kupio udio od 33 odsto akcija, što mu je nakon kupovine i državnog paketa, ukupno vlasništvo od 92 odsto. Brković je ime kompanije promijenio u Vektra Boka.

Nakon toga uslijedile su godine velikih problema za kompaniju, veliki dio imovine je založen za kredite, dok planiranih investicija nije bilo. Vlasnik se pravdao sporovima sa opštinom i državom zbog urbanističkih planova. Veliki dio imovine Boke je u međuvremenu rasprodat ili zaplijenjen.

Stečaj u kompaniju je prvi put uveden u junu 2015. godine, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, ali je kasnije zamijenjen plan reorganizacije pod mjerama Privrednog suda.

Od uvođenja reorganizacije pod mjerama Privrednog suda česti su protesti radnika kompanije koji smatraju da se ne poštuje plan reorganizacije i da novac od prodaje imovine ne ide njima već da ga uzimaju vlasnici kompanije na sporne pozajmice, zbog čega su i podnosili više prijava tužilaštvu.

Specijalno državno tužilaštvo je u januaru ove godine podiglo optužnicu protiv Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana Brkovića, kao i člana uprave Milića Popovića, koje terete za produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije