fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBivši radnici KAP-a da dostave zahtjev Perišiću za benificirani radni staž

Bivši radnici KAP-a da dostave zahtjev Perišiću za benificirani radni staž

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici bivših radnika Kombinata aluminijuma (KAP) dostaviće pojedinačno zahtjev stečajnom upravniku Veselinu Perišiću, kojim će tražiti uvjerenje da su tokom perioda stečaja, od 2013. do kraja prošle godine, radili na istim radnim mjestima koja zahtijevaju benificirani radni staž.

To je, kako prenosi portal Pobjeda, dogovoreno na današnjem sastanku bivših radnika i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Radnici traže da se nađe način da im se uplati beneficirani radni staž, koji im nije uplaćivan od 2006. godine.

To je i razlog zbog kojeg njih 150 ne mogu da odu u penziju, iako su se za to stekli uslovi.

Predsjednica Sindikata КAP-a, Sandra Obradović, kazala je da je današnji sastanak potvrda da su se stvari pomjerile sa “mrtve tačke”, jer su od starta očekivali da će im biti odbijen zahtjev, s obzirom na to da stečajni upravnik Zakon o stečaju tumači tako da bivši radnici KAP-a nemaju pravo na benificirani radni staž.

Što se tiče perioda za koji takođe traže uplatu benificiranog radnog staža, od 2006. do 2013. kada je otvoren stečaj, radnici očekuju tokom ove sedmice odgovore iz ministarstava finansija i ekonomskog razvoja.

Gruba procjena je da sredstva koja su potrebna za uplaćivanje benificiranog radnog staža za period od 2006. do kraja prošle godine iznose 8,5 miliona EUR.

Kako nakon sastanka sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem od prije 20 dana nije bilo nikakvog pomaka, bivši KAP-ovci, koji su od početka godine bez posla, počeli su prošlog ponedjeljka sa protestima prvo ispred Vlade, a onda i ministarstava na Rimskom trgu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije