fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBez vrha EKIP-a odluke nema ko da donosi

Bez vrha EKIP-a odluke nema ko da donosi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) do imenovanja Savjeta ne može da donosi neke odluke koje su važne za korisnike usluga regulatora, saopštio je njen izvršni direktor, Darko Grgurović.

“Pripremljene su odluke po žalbama korisnika kojih je u januaru bilo 16, odluke na osnovu zahtjeva korisnika za korišćenje numeracije i radio-frekvencije, kao i odluke o naknadama koje operatori plaćaju”, rekao je Grgurović Vijestima.

Agencija je ušla je u novu godinu bez kompletnog Savjeta, nakon što je preostaloj trojici članova tog tijela Branku Kovijaniću, Vladanu Đukanoviću i Šaleti Đuroviću mandat istekao krajem decembra.

Savjet je funkcionisao u nepotpunom sastavu od kraja septembra 2021. godine kada je Zoran Sekulić, koji je bio i dugogodišnji direktor EKIP-a, stekao zakonske uslove za penziju, a početkom juna 2022. godine istekao je mandat i članu Savjeta Šefkiji Muriću.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas bi na sjednici trebalo da odluči o pokretanju postupka za imenovanje predsjednika i četiri člana Savjeta EKIP-a.

Član 18 važećeg Zakona o elektronskim komunikacijama precizirano je da predsjedniku ili članu Savjeta mandat prestaje istekom vremena na koje je imenovan ili razrješenjem.

Aktuelna skupštinska većina je na predlog Demokrata krajem prošle godine utvrdila izmjene Zakona o elektronskim komunikacijama kojima je bilo planirano da se procedura izbora tog tijela izmjesti iz parlamenta u Vladu. Te izmjene nije potpisao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Nakon što je zakon vraćen u skupštinsku proceduru, on je povučen i zbog stava Delegacije EU u Crnoj Gori da izmjene nijesu u skladu sa obavezama iz procesa pristupanja. Milatović utvrđene iz tog razloga nije potpisao.

“Ukoliko bi stupile na snagu, te izmjene i dopune predstavljale bi ozbiljan rizik od narušavanja nezavisnosti EKIP-a i udaljile bi Crnu Goru od privremenog zatvaranja poglavlja 10. Očekujemo od Crne Gore da ispuni obaveze u sprovođenju potrebnih konsultacija sa Evropskom komisijom (EK) prije usvajanja svih zakonodavnih akata koji treba da budu usaglašeni sa pravnom tekovinom EU”, kazali su iz Delegacije EU.

Oni su pozvali skupštinsku većinu da se uzdrži od predlaganja bilo kojih zakona koji utiču na status i funkcionisanje nezavisnih regulatornih tijela, uključujući EKIP, bez prethodnih konsultacija sa relevantnim službama EK, kako bi se obezbijedila puna usaglašenost takvog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije