fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBerzanski indeksi stagnirali

Berzanski indeksi stagnirali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u srijedu su ostali gotovo nepromijenjeni, nakon nestabilnog trgovanja, jer su ulagači nesigurni nakon poruka američke centralne banke da će kamate ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Dow Jones je skliznuo 0,2 odsto na 33.550 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,02 odsto na 4.274 boda, a Nasdaq indeks 0,22 odsto na 13.092 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon oštrog pada dan prije, tržište se u srijedu donekle smirilo, ali ulagači su oprezni otkako su prošle sedmice čelnici američke središnje banke poručili da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

I dok to loše utiče na tržište dionica, prinosi na američke desetogodišnje državne obveznice dostigli su nove najviše nivoe u 16 godina, pa obveznice postaju sve privlačnija investicija.

Ulagači su zabrinuti i zbog rizika od privremenog zatvaranja državnih službi, što bi loše uticalo na ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, ako Kongres ne osigura sredstva za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra, rad državnih službi bio bi zaustavljen, a stotine hiljada zaposlenih privremeno bi ostalo bez posla i bez plate.

Svake godine u ovo doba republikanci i demokrate pregovaraju o daljem finansiranju državnih službi, a dogovor obično postignu u posljednji tren.

Od kraja jula S&P 500 indeks izgubio je oko sedam odsto, ali i dalje je u plusu od početka godine, više od 11 odsto.

I dok dio analitičara smatra da je tržište precijenjeno, s obzirom da će kamate i većinu iduće godine ostati povišene, drugi očekuju oporavak cijena dionica u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 odsto, na 7.593 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 odsto na 15.217 bodova, a pariski CAC 0,03 odsto na 7.071 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Korać i dalje na vrhu

Podgorica, (MINA) – Napadač Jedinstvo France, Žarko Korać, sa 17 postignutih golova zauzima prvo...