fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBarel nafte iznad 83 USD

Barel nafte iznad 83 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak iznad 83 USD pod uticajem očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati snabdjevanje i u proljeće i stišane zabrinutost za kinesku potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 50 centi nego na zatvaranju trgovine u ponedjeljak i iznosila je 83,03 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 78,18 USD.

Tržišta pažljivo prate pregovore o primirju u Pojasu Gaze, prenosi SEEbiz.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je Izrael spreman zaustaviti napade na Gazu tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana i da bi sporazum o primirju mogao biti potpisan već naredne sedmice. Međutim, zvaničnici Hamasa izjavili su da su Bidenove izjave preuranjene jer još proučavaju ponudu.

Portparol jemenskog pokreta Ansar Allah saopštio je odvojeno u utorak da će obustaviti operacije na Crvenom moru, kojima iskazuju podršku Palestincima, tek kada Izrael okonča “agresiju” na Gazu i dokonča blokadu okupirane palestinske teritorije.

Jemenski pokret ometa plovidbu brodova povezanih s Izraelom, a nakon napada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije na ciljeve u Jemenu proširio je popis meta i na britanske i američke brodove. Jemenski projektili i bespilotne letjelice ometaju transport i povećavaju troškove.

Trgovci su se u međuvremenu fokusirali na evropsku potražnju za dizelom nakon što su podaci pokazali da je američki izvoz u februaru gotovo prepolovljen zbog problema u radu velikih rafinerija.

Osim toga, i Rusija je najavila zabranu izvoza benzina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije