fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeBarclays najgori na stres testu

Barclays najgori na stres testu

London, (MINA-BUSINESS) – Britanski Barclays i italijanski Banco BPM pokazali su se najvećom brigom nakon sprovedenog testa na stres za evropske banke, objavila je Evropska bankarska agencija.

Od 48 revidiranih institucija iz 15 zemalja Evropske unije (EU) i Norveške, nijedna institucija nije u kriznom scenariju imala omjer kapitala ispod 5,5 odsto, prenosi SEEbiz.

Barclays je imala Common Equity Tier 1 od 6,37 odsto u pretpostavljenom scenariju, a Banco BPM 6,67 odsto.

Evropski regulator testirao je otpornost finansijskih institucija u slučaju jake ekonomske krize, a na osnovu bilansa banaka na kraju prošle godine. U najtežem scenariju su morali dokazati da mogu vladati sa padom ekonomske proizvodnje do 8,3 odsto i da će u tom slučaju imati dovoljno kapitala.

Dvije austrijske banke, Erste Group i Raiffeisen Bank International (RBI) imale su rezultat u skladu s očekivanjima. Uprkos višim koeficijentima kapitala, one su i dalje ispod prosjeka u poređenju sa ostalim bankama EU, s obzirom na to da su i druge banke povećale svoj kapital.

I Erste Group i RBI su poboljšale svoju osnovnu kapitalnu bazu u odnosu na stres test iz 2016. godine. Austrijske banke ne bi trebalo da ostanu na nivou koji su postigle u posljednjih nekoliko godina, nego da nastave napore da povećaju svoju kapitalnu bazu, navela su dva direktora.

Ukupno, austrijske banke su danas u boljoj poziciji i otpornije na udarce nego prije krize.

Kada je riječ o najvećim italijanskim banakama, i UniCredit i Intesa Sanpaolo, prošle su stres testove. UniCredit je položio ispit s kapitalom od 9,34 odsto u slučaju neželjenog scenarija u 2020. godini, a Intesa Sanpaolo sa kapitalom od 10,4 odsto.

Rezultati za Deutsche Bank niži su od onih koje su zabilježile italijanske banke: u slučaju nepovoljnog scenarija kapital za 2020. godinu bi bio 8,14 odsto u odnosu na 14,65 odsto u prošloj godini.

Još gore je prošla Nordeutsche Landesbank, čiji prelazni omjer Cet1 sa nepovoljnim scenarijem u 2020. godini iznosi 7,07 odsto.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije