fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBar na listi gradova koji su podigli nivo pružanja usluga u turizmu

Bar na listi gradova koji su podigli nivo pružanja usluga u turizmu

Bar, (MINA-BUSINESS) – Hotel Stara čaršija, koji je nedavno dobio pet zvjezdica, upisao je Bar na listu gradova koji su podigli nivo pružanja usluga u turizmu i hotelijerstvu, ocijenio je direktor Turističke organizacije (TO) Bar, Emil Kukalj.

On je podsjetio da je hotel Stara čaršija prvi u Baru dobio pet zvjezdica.

„To znači da je Bar definitivno ušao na listu gradova koji su podigli nivo pružanja usluga u turizmu i hotelijerstvu. Vjerujem da će biti još hotela u Baru koji će dobiti pet zvjezdica“, kazao je Kukalj agenciji Mediabiro.

On je naveo da je pet zvjezdica i velika odgovornost, jer nivo kvaliteta pružanja ugostiteljske usluge treba održati.

„Ipak sam uvjeren da će naši ugostitelji izdržati da održe nivo kvaliteta usluge koji imaju“, dodao je Kukalj.

Kada je u pitanju postsezona, Kukalj je rekao da su zadovoljni turističkim prometom u ljetnjim mjesecima, ali da je nakon završetka ljetnje sezone došlo do naglog pada broja dolazaka.

„U Baru, prema posljednjim podacima, boravi oko 2,2 hiljade turista. U odnosu na prošlu godinu to je povećanje, ali u odnosu na 2019. godinu to je pad od 27 odsto“, rekao je Kukalj.

Kada je u pitanju struktura gostiju, Kukalj je naveo da su to uglavnom gosti iz regiona i iz istočne Evrope.

„Izostali su gosti iz zapadne Evrope, ali vjerujem da će se oni vratiti nakon uspostavljanja bolje avio konekcije i započete promocije“, kazao je Kukalj.

On je, govoreći o narednom periodu i pripremama za novogodišnje praznike, rekao da nažalost još nemaju „zeleno svijetlo“ od nadležnih institucija kada je u pitanju organizovanje programa za Novu godinu.

„Vjerujemo da ćemo u narednom periodu dobiti neke jasne instrukcije koje nas mogu uputiti da li se mogu organizovati manifestacije i Nova godina“, rekao je Kukalj.

On je podsjetio da je jako teško u ovom okolnostima i organizovati manifestacije, jer je, kako dodaje, zdravlje građana ipak najbitnije.

Menadžer hotela Stara čaršija, Vernes Zagora, kazao je da su postsezonom zadovoljni, posebno septembrom.

„Bilo je u početku nekih otkazivanja zbog tada nepovoljne epidemiološke situacije. Sada su u fokusu gosti iz Crne Gore i iz regiona koji dolaze najviše tokom vikenda“, kazao je Zagora.

Kada su u pitanju planovi za Novu godinu, Zagora je naveo da uglavnom svaki put imaju nešto novo za goste.

„To je svakako jedan poseban period u kojem je posjećenost velika. Ono što ljudi očekuju od nas jeste „diskonektovanje“ od svakodnevnice“, rekao je Zagora.

Govoreći o tome kako je doći do toga da hotel dobije pet zvjezdica, Zagora je naveo da je najbitnija bila vizija investitora, odnosno njegova spremnost da uloži sredstva.

„Kada je u pitanju Stara čaršija investitor je imao viziju, kompletan plan i program. Graditi hotel na ovoj lokaciji, gdje su uslovi izgradnje specifični, je bio zaista ogroma i zahtjevan zadatak“, ocijenio je Zagora.

On je podsjetio da je 2018. godine otvoren restoran po kojem je Stara čaršija postala i najpopularnija.

„Od tada se restoran duplo proširio. Imamo otvorene nove smještajne jedinice, spa i velnes centar“, naveo je Zagora.

Najaktuelnija ponuda, kako je kazao, je hamam koji se nalazi u Spa centru.

„Njegove usluge posebno voli ženska populacija i što je najbitnije vidim da im jako prija“, zaključio je Zagora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije