fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBanke da su pristupačnije osobama sa invaliditetom

Banke da su pristupačnije osobama sa invaliditetom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Banke bi trebalo da budu pristupačnije osobama sa invaliditetom, jer svi klijenti moraju imati ravnopravan tretman i dostupnost bankarskih usluga pod jednakim uslovima, smatraju u Savezu slijepih Crne Gore.

Iz Saveza slijepih su kazali da bi trebalo izraditi standarde za postavljanje bankomata, koji bi sadržali djelove koji se odnose na njegovu visinu, omogućavanje nesmetanog prilaza i govornu podršku.

„Takođe, treba raditi i na uklanjanju barijera prilikom dolaska i boravka u bankama“, navodi se u saopštenju Saveza.

Oni su kazali da je situacija izazvana koronavirusom pokazala mnoge nedostatke i prepreke sa kojima se susrijeću osobe sa invaliditetom u svakodnevnom funkcionisanju, a jedna od sfera su bankarske i finansijske usluge.

„Pored postojanja afirmativnih zakonskih propisa potpisanih i ratifikovanih međunarodnih akata koji sadrže najviše standarde o pravima osoba sa invaliditetom, bankarske usluge i same banke ostale su u potpunosti nepristupačne za klijente koji su osobe sa invaliditetom“, smatraju u Savezu.

Banke su, kako tvrde, u cjelosti nepristupačne osobama sa invaliditetom, kako fizički, odnosno prostorno, tako i u odnosu na bankarske sisteme komunikacije sa klijentima, koji podrazumijevaju aplikacije za elektronsko bankarstvo i bankomate koji nemaju govornu podršku za osobe oštećenog vida i ne nalaze se na odgovarajućoj visini za korisnike invalidskih kolica i osobe nižeg rasta.

„Imamo primjer Crnogorske komercijalne banke (CKB), gdje osoba treba da sa nepristupačnog uređaja uzme broj u nepristupačnom formatu i tako čeka da se taj isti broj, koji ona ne može da vidi, pojavi na monitoru u banci“, naveli su iz Saveza.

Takvo postupanje banaka je, kako tvrde, u suprotnosti sa članom 21 Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kojim se garantuje pristupačnost robe i usluga.

Takođe i Ustavom Crne Gore se garantuje posebna zaštita osoba sa invaliditetom.

„Kako se iz vidi, normativni okvir postoji“, zaključili su iz Saveza.

Najčitanije