fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAuto-put skuplji zbog jačanja dolara

Auto-put skuplji zbog jačanja dolara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad kursa eura u odnosu na dolar, koji se pojačao proteklih dana, mogao bi značajno da poveća iznos kredita za gradnju prve dionice auto-puta, koji je sada 124 miliona EUR viši, pišu Vijesti.

Kredit za auto-put koji je Vlada zaključila u oktobru 2014. godine sa kineskom Exim bankom od 944 miliona USD i koji će iz državnom budžera početi da se vraća za godinu i šest mjeseci, tada je u eurima vrijedio 743 miliona EUR. Euro je bio 1,27 USD.

Sada kada jedan EUR vrijedi oko 1,088 USD, kredit iznosi 867 miliona EUR ili 124 miliona EUR više. Sadašnji kurs dolara blizu je istorijskog iz novembra 2016. kada je bio 1,05.

Vijesti pišu da je problem što trend pada kursa eura traje duže od godinu, a zbog pada proizvodnje u Evropskoj uniji (EU), naročito Njemačkoj, moguće je da Evropska centralna banka (ECB) nastavi devalvaciju eura kako bi proizvodi iz eurozone bili konkurentniji na svjetskim tržištima.

To Crnoj Gori svakako ne odgovara, jer prva polugodišnja rata kredita dolazi na naplatu u julu 2021. godine. Ona bi trebalo, kako je ranije najavljivano, da iznosi 33,7 miliona USD, odnosno godišnja rata bi bila 67 miliona.

Najčitanije