fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAtlas penzija će biti likvidirana

Atlas penzija će biti likvidirana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Društvo za upravljanje penzionim fondom Atlas penzija biće likvidirano, a štedni ulozi 2,25 hiljada članova dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus čekaće dobru volju neke od kastodi banaka kako bi njegova imovina bila odblokirana, odnosno omogućene dalje uplate i isplate.

Kastodi banka Atlas penzije i fonda Penzija plus bila je Invest banka Montenegro (IBM), u vlasništvu Duška Kneževića, u koju je početkom januara uveden stečaj. Novac koji je uplaćivan u fond izdvojen je iz stečajne mase IBM-a, pišu Vijesti.

Propast drugog i jedinog preostalog društva koje je upravljalo privatnim penzionim fondom upućuje i na neuspjelu reformu „trećeg stuba“, odnosno dobrovoljnog penzionog osiguranja.

Ta reforma nije zaživjela na pravi način, nakon što država nije htjela da ozakoni poreske olakšice poslodavcima na uplate članova u te privatne fondove.

Komisija za tržište kapitala je 25. januara, nakon dvije godine iščekivanja, oduzela dozvolu za rad Market investu iz Bijelog Polja, koji je upravljalo imovinom dobrovoljnog privatnog fonda Market penzija.

Crnogorska komercijalna banka (CKB) je, kao kastodi banka tog dobrovoljnog fonda, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, nastavila da prima uplate i garantuje isplate članovima.

Društvo za upravljanje penzionim fondom Atlas penzija je u postupku suspenzije, prema rješenju Komisije za tržište kapitala, tako da su onemogućene uplate i isplate članovima.

Vršilac dužnosti direktora Atlas penzije, Danijela Papić, kazala je da IBM, kod koje su bila izdvojena sredstva i imovina fonda Penzija plus, otišla u stečaj i da su tamo sredstva članova blokirana.

„Društvo je planiralo da postupak likvidacije završi prije Nove godine, međutim, kako je kastodi banka otišla u stečaj, Komisija je zabranila likvidaciju društva za upravljanje dok se sredstva članova ne prenesu na drugu banku i otvori kastodi račun“, rekla je Papić.

Najčitanije