fbpx
NaslovnicaMINA BusinessASP traži kontrolu tendera za ekološku rekonstrukciju TE

ASP traži kontrolu tendera za ekološku rekonstrukciju TE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcija za socijalnu pravdu (ASP) tražila je ove sedmice inspekcijsku kontrolu tendera za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja, dok je Montenegro Worksu upućena inicijativa da zaštiti potrošače od monopolske cijene uglja, koji se koristi za njen rad.

„Ugovor o ekološkoj rekonstrukciji, vrijedan 54 miliona EUR, već godinu i po je mrtvo slovo na papiru, a u međuvremenu izabrani izvođač radova traži zaključenje aneksa ugovora i dodatnih 15 miliona. Ugovor je zaključen po tenderu pokrenutom po ranije važećem Zakonu o javnim nabavkama i zaključenje aneksa značilo bi kršenje zakona i ulazak u zonu krivične odgovornosti“, naveli su iz ASP.

ASP je inicijativu uputila Upravi za inspekcijske poslove i inspektoru za javne nabavke, sa navođenjem svih pravno relevantnih, ali ujedno i kontroverznih okolnosti, koje prate taj posao.

Iz ASP-a su dodali da se u međuvremenu očekuje da EU pooštri pravila koja moraju zadovoljiti termoelektrane sagrađene po starim tehnologijama. Time je, kako su saopštili, dovedena u pitanje opravdanost ulaganja u ekološku rekonstrukciju pljevaljske TE, odnosno već duže se ukazuje da bi realizacija investicije bila uzaludan trošak za Elektroprivredu (EPCG).

ASP je novoformiranoj kompaniji Montenegro Works, koja treba da sprovodi kontrolu svih državnih kompanija, uputila inicijativu da se što hitnije redefiniše cijena uglja za rad TE između EPCG i Rudnik uglja, u cilju zaštite potrošača.

„Tu inicijativu je ASP ranije uputila kabinetu predsjednika Vlade Zdravku Krivokapiću, koji je proslijedio na postupanje Ministarstvu kapitalnih investicija. Međutim, to Ministarstvo je nedavno ASP-u dostavilo odgovor da nijesu nadležni, iako nesporno sektor energetike i nadzor nad energetskim kompanijama potpada pod taj resor“, navodi se u saopštenju.

Imajući to u vidu, ASP je odlučila da istu inicijativu uputi Montenegro Worksu, uz očekivanje da će se uključiti u to pitanje i naložiti donošenje odluka u javnom interesu.

ASP je ranije objavila da je EPCG, čije poslovanje plaćaju potrošači, u protekloj deceniji izgubila najmanje 100 miliona EUR, zbog ogromne i neopravdano visoke cijene uglja, koju je plaćala radi proizvodnje električne energije u TE Pljevlja.

„Ta cijena je bila najveća dok su u Rudniku vlasništvo imali A2A i Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika“, podsjetili su iz ASP-a.

Oni su dodali da napore ASP-a da ukaže na pravne i ekonomske alternative za Pljevlja, u kontekstu neophodne zelene tranzicije jednog od najzagađenijih gradova u Evropi, podržava norveška Minor fondacija za velike izazove.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije