fbpx
NaslovnicaMINA BusinessASP: Ne usuđuju se na ozbiljnije povećanje stope poreza na dobit

ASP: Ne usuđuju se na ozbiljnije povećanje stope poreza na dobit

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Resor ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića ne usuđuje se na ozbiljnije povećanje stope poreza na dobit, tako da mogu da odahnu moćne firme bliske bivšoj vlasti, figurativno poznatije kao tajkunske, smatraju u Akciji za socijalnu pravdu (ASP).

Pravna savjetnica u toj nevladinoj organizaciji, Ines Mrdović, kazala je da su te kompanije dobrim dijelom zahvaljujući postojećoj privilegovanoj poreskoj politici, već nagomilale desetine i stotine miliona EUR keša.

„Te firme će nastaviti da plaćaju najniži porez na dobit u Evropi, a što se može zaključiti nakon jučerašnje objave sa sastanka u Privrednoj komori, gdje je Ministarstvo finansija predstavilo privrednicima Maršalov plan – Evropa sad“, navela je Mrdović u saopštenju.

Ona je kazala da je objelodanjena najava da je planirano progresivno oporezivanje, sa tri stope poreza na dobit, i to od devet odsto, 12 odsto i 15 odsto. Do 100 hiljada EUR oporeziva dobit biće po stopi devet odsto, od 100 hiljada do 1,5 miliona EUR stopa će biti 12 odsto, a preko 1,5 miliona će biti 15 odsto.

„Sadašnja stopa poreza na dobit je samo devet odsto i uvedena je krajem 2004. godine, što se poklapa sa početkom dovođenja navodnih stranih strateških investitora, a kojima je dat niz privilegija na direktnu štetu države. Do tada se na dobit do 100 hiljada EUR plaćalo 15 odsto poreza, a preko 100 hiljada se plaćalo 15 hiljada EUR i 20 odsto na iznos dobiti“, precizirala je Mrdović.

Prema njenim riječima, ni punu deceniju i po od uvođenja privilegovane stope poreza na dobit od devet odsto, čime se država odrekla na desetine i desetine miliona EUR, koje je mogla da potroši za penzije, socijalne usluge, zdravstvenu zaštitu, izgradnju puteva, nova Vlada, koja sebe naziva demokratskom i obećala je pravdu za sve, nije u stanju da ispravi poreske nepravde u korist građana ove veoma siromašne, a iznad svega poharane zemlje.

„S tim u vezi, djeluju neprikladno floskule da su niske stope poreza na dobit potrebne zbog nekakve konkurentnosti Crne Gore, a kao da sve ostale zemlje Evrope, u kojima su znatno veće stope ovog poreza, rade protiv sebe i svoje konkurentnosti, a jedino Crna Gora radi u svom interesu. Stoga je krajnje vrijeme da se prestane podvaljivati građanima ove zemlje i vrijeđati im se njihova elementarna inteligencija“, navela je Mrdović.

Takođe, kako je rekla, zabrinjavajuća je najava da bi inovativne kompanije mogle biti oslobođene plaćanja poreza na dobit tokom prvih pet godina poslovanja, što u praksi može biti svojevrsno otvaranje Pandorine kutije, pogotovo što bi mogao nastati „grabež“ za osnivanjem takvih kompanija i prebacivanjem postojećih biznisa na inovativnost, ali i nakon pet godina dislokacija mnogih stranih inovativnih biznisa iz zemlje.

„Nejasno je da li su rađene fiskalne analize i na čemu su zasnovane projekcije o planiranim poreskim oslobađanjima, ali sudeći po onome što je objelodanjeno državna kasa će i dalje biti bez značajnih prihoda, te se izgleda više mislilo o interesu privatnog kapitala (domaćeg i stranog) i punjenju privatnih džepova, nego o interesu građana, recimo, o interesu 16 hiljada penzionera, koji primaju bijednih 145 EUR mjesečne penzije“, smatra Mrdović.

Ona je kazala da, uprkos činjenici da, za razliku od Hrvatske, crnogorski Ustav ne sadrži načelo da se poreski sistem zasniva na jednakosti i pravičnosti, te poražavajućim ocjenama o neobjektivnosti i zavisnosti crnogorskog pravosudnog sistema, Akcija za socijalnu pravdu će pred Ustavnim sudom tražiti ocjenu svih onih zakonskih propisa, kojima se bude kreirao favorizujući poreski sistem u zemlji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...