fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmeričke sankcije Venecueli podigle cijene nafte

Američke sankcije Venecueli podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 62 USD, podstaknute zabrinutošću za snabdijevanje nakon američkih sankcija venecuelanskoj naftnoj industriji.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je u plusu 61 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,93 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 53,83 USD, prenosi SEEbiz.

Vašington je u ponedjeljak uveo sankcije na izvoz venecuelanske državne naftne kompanije Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), čime se ograničavaju transakcije između te i američkih firmi.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro rekao je u srijedu da je spreman da razgovara s opozicijom, ali je odbacio mogućnost vanrednih izbora. Cilj sankcija je da se zamrznu prihodi PDVSA od izvoza oko 500 hiljada barela dnevno sirove nafte u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Proizvodnja nafte u Veneueli je na najnižem nivou u posljednjih skoro sedam decenija, a sankcije će obuhvatiti samo venecuelanske isporuke u SAD. Analitičari vjeruju da će venecuelanska nafta na kraju biti preusmjerena u Kinu i Indiju, i to uz nižu cijenu.

“Ključni rizici za snabdijevanje su eventualni nasilni sukob unutar zemlje i oštećenja naftne infrastrukture. Ipak, čini se da su oni vrlo mali. Nafta će naći put do tržišta”, smatra analitičar švajcarske banke Julius Baer Carsten Menke.

Značajniji rast cijena nafte sprječavaju šanse za posustajanje ekonomskih aktivnosti zbog trgovinskog sukoba SAD-a i Kine, dvije vodeće ekonomije svijeta.

Kineska ekonomija je prošle godine porasla najslabijim tempom u posljednjih gotovo 30 godina, pokazuju službeni podaci objavljeni prošle sedmice, nadovezujući se na niz zabrinjavajućih ekonomskih pokazatelja iz Evrope i istočne Azije.

“Veliki rizik za tržište nafte predstavljaće pregovori o trgovini između SAD-a i Kine. Obje strane znaju da su aktualni pregovori posljednja prilika za rješavanje trgovinskih nesuglasica”, konstatuje Stephen Brennock iz londonskog PVM Oila.

U odvojenom je izvještaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe nafte njezinih članica u utorak iznosila 59,71 USD, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije