fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAligrudić: Pravo na beneficirani radni staž potreba

Aligrudić: Pravo na beneficirani radni staž potreba

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pravo na beneficirani radni staž nije privilegija, već potreba onih koji rade na poslovima koji nose svojevrsan rizik po život i zdravlje zaposlenih, saopštio je direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Ranko Aligrudić.

On je na konferenciji Put do beneficiranog radnog staža, koju je organizovala Unija slobodnih sindikata (USSCG), istakao spremnost Fonda PIO da u svakom trenutku pokaže odgovoran i partnerski odnos prema opravdanim zahtjevima zaposlenih, u konkretnom slučaju sindikata.

Unija je konferenciju organizovala u okviru projekta Za radna mjesta bez rizika, koji se sprovodi uz podršku Međunarodne konfederacije sindikata.

„Konferencija je organizovana sa ciljem da se otvori dijalog sa relevantnim institucijama o potrebi revizije Pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje, sa posebnim osvrtom na probleme u praksi koji postoje kada je u pitanju postupak utvrđivanja radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i (ne)obaveznost poslodavaca da ovaj postupak pokrenu“, navodi se u saopštenju USSCG.

Predstavnici USSCG, prvenstveno zaposleni iz djelatnosti telekomunikacija, komunalne djelatnosti, metalsko-rudarskog sektora i energetike, su kroz primjere iz prakse ukazali na probleme sa kojima se suočavaju zaposleni, posebno u pogledu nespremnosti poslodavaca da pokrenu postupak utvrđivanja radnih mjesta sa beneficiranim radnim stažom, kao i nepostojanja mehanizama koji stoje na raspolaganju državi da primora poslodavce da ovom postupku pristupe.

Aligrudić je ukazao na određene probleme sa kojima se i sam Fond PIO suočava u praksi kada je u pitanju primjena naprijed navedenog pravilnika, naglašavajući da su sa tog aspekta saglasni sa potrebnom revizije tog akta.

On je nagalsio da izmjena tog dokumenta nije u nadležnosti Fonda PIO.

Iz Fonda PIO su ukazali i na nedostatak zdravstvene prevencije u Crnoj Gori i ocijenili da bi revizija pravilnika bila neophodna i sa aspekta promjena na tržištu rada, uvođenja novih tehnologija i svih drugih okolnosti koje postoje, a u odnosu na koje je potrebno preispitati već utvrđena radna mjesta, te otvoriti mogućnost za eventualno prepoznavanje novih.

Na konferenciji je zaključeno da je neophodno formirati međusektorsku Radnu grupu koja će raditi na reviziji Pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje.

Potrebno je i obezbijediti dodatna sredstva iz budžeta za potrebe izrade stručne dokumentacije, utvrđivanje i reviziju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, u slučajevima kada Fond PIO po službenoj dužnosti pokreće ovaj postupak.

„Neophodno je stvoriti zakonske preduslove za proširenje ingerencija inspekcijskih organa, posebno inspekcije zaštite i zdravlja na radu, u pogledu nadzora nad obavezom poslodavca da utvrdi ili revidira radna mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem“, rekli su iz Unije.

Takođe, potrebno je formirati privremeno, stručno tijelo, koje bi se bavilo postupkom utvrđivanja i verifikacije profesionalnih oboljenja do formiranja referentne ustanove u čijoj će nadležnosti biti to pitanje.

Neophodno je i osigurati stipendije za određeni broj studenata koji bi se usavršavali iz oblasti zdravlja na radu i zaštite životne sredine i koji bi na taj način bili osposobljeni za izradu stručne dokumentaije za utvrđivanje i reviziju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

„Potrebno je pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju radi otklanjanja nelogičnosti koje postoje u pogledu definisanja određenih uslova koje zaposleni koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem moraju ispunjavati kako bi ostvarili određena prava“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije